1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Жени съдят Apple, защото бившите им ги следели с AirTag

Eксперти и правоприлагащи органи казаха, че някои хора използват AirТag за престъпни или злонамерени цели

Две жени съдят Applе, твърдейки, че техните устройства AirTag улесняват бившите им партньори и други преследвачи да откриват жертвите си, казва Reutres. 

Единият ищец по делото - Лорън Хюз, каза, че бившият ѝ приятел е научил къде се е преместила, след като е поставил AirTag в джантата на колата ѝ. По нейни думи, той е публикувал онлайн снимка на камион с тако от новия й квартал и е постнал намигащо емоджи с хаштаг „#airt2.0“.

Снимка: iStock

Другият ищец, Джейн Доу, казва, че нейният бивш съпруг я е проследил, след като е поставил AirTag в раницата на детето им.

В колективен иск, подаден на 5 декември във федералния съд на Сан Франциско, жените казват, че Apple не е успяла да защити хората от нежелан трафик чрез AirTag, въпреки че създаде надстройка за т.нар. устройство „доказателство за преследване“ през април 2021 г.

На цени, започвайки от 29 долара, AirTag са устройства с диаметър 3,2 см и са предназначени да се прикрепят към ключове, портфейли, раници и други предмети, така че хората да могат да ги намерят, когато ги изгубят.

Но експерти по поверителност и правоприлагащи органи казаха, че някои хора използват AirТag за престъпни или злонамерени цели.

Снимка: iStock

Ищците нарекоха AirTag „предпочитаното оръжие на преследвачите и насилниците“ и казаха, че то е свързано с убийствата на жени тази година от Акрон, Охайо и Индианаполис.

Базираната в Купертино, Калифорния компания каза, че „лоши актьори“ са се опитали да злоупотребят с AirТag.

През февруари компанията обяви планирани надстройки, за да улесни намирането на устройствата и да предупреди потребителите по-бързо, че неизвестни AirTags може да „са прикрепени или да пътуват с тях“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии