1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Всички казват, че интернет ни влияе зле, освен тези експерти

Технологии

Хората, които са активни в интернет, отчитат по-добро благосъстояние в различни аспекти от живота си

 

Интернет съсипва живота ни, нали? Според ново проучване, цитирано от CNN, това не е задължително.

„Изглежда, че почти всички смятат, че технологиите, задвижвани от интернет, водят до епидемия от лошо настроение и проблеми с психичното здраве“, казва водещият автор на изследването д-р Мати Вуоре, доцент по социална психология в университета в Тилбург, Нидерландия.

Снимка: iStock

„Нашето проучване, обхванало над два милиона души от над 160 държави, противоречи на тази идея.“

Според изследване, публикувано в понеделник в списание Technology, Mind, and Behavior, хората, които имат достъп до домашен и/или мобилен интернет и активно го използват, отчитат по-добро благосъстояние в осем различни категории, включително удовлетвореност от живота и социален живот.

Изследователите са анализирали данни от близо 2,5 млн. души в 168 държави с помощта на годишното проучване Gallup World Poll, като са се опитали да отговорят на следния въпрос: Дали хората, които имат достъп до интернет и го използват активно, отчитат по-високи или по-ниски нива на благополучие от тези, които не го използват?

„Тъй като дори на такъв прост въпрос може да се отговори статистически по много различни начини, анализирахме данните по десетки хиляди различни начини“, добави той.

Според изследването около 85% от тези, които имат и използват интернет, отчитат по-голямо благосъстояние от тези, които нямат достъп.

Глобалната перспектива е полезна, а анализът на данните е силен, каза д-р Маркус Апел, професор по психология на комуникацията и новите медии в Университета във Вюрцбург, Германия. 

Снимка: iStock

Други изследвания показват, че връзката между използването на мобилен интернет и благосъстоянието е сложна и се различава при отделните хора, допълва той.

„Интернет не е нито проклятие, нито благословия за благосъстоянието на хората“, каза Апел.

Да спрете интернет или да продължите да скролвате?

Интернет се използва за най-различни неща - включително онлайн банкиране, пазаруване, намиране на услуги, четене на новини и кибертормоз - и тези различни употреби ще имат различен ефект върху благосъстоянието, казва Вуоре.

Снимка: iStock

Голяма част от живота се премести онлайн много бързо и не остана много време да се изследват всички въздействия на интернет, добави той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии