1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Близо 75% от организациите по света са претърпели кибератака

Технологии
 

Това сочи нова проучване на Marsh и Microsoft

75% от организациите са претърпели поне една кибератака, сочи проучване на Marsh и Microsoft, излязло през май месец тази година.

Изследването е направено в 56 държави сред 660 души, които вземат решения за киберриска, и е проведено на прага на 2022 г.

Според доклада само 41% от организациите се ангажират с корпоративно и финансово планиране, за да прогнозират киберриска. 66% от анкетираните казват, че работата от вкъщи и като цяло дистанционната работа оглавяват списъка на факторите, позволяващи кибератаки. В същото време обаче едва 26% от участниците в проучването отбелязват, че тяхната организация използва финансови измерители за предотвратяване на кибератаки.

Професионалистите по ИТ са хората в организацията, които са директно ангажирани в процеса по осигуряване на киберсигурност. В същото време според проучването членовете на борда, изпълнителните директори и президентите в компанията са тези, които взимат окончателното решение относно кибер застраховането и управлението на риска.

Последствията от почти три години крайни промени на работното място, дигитална трансформация и атаките на софтуер, означават, че повечето лидери не са по-уверени в способността си да управляват киберриска, в сравнение с преди две години.

Данните за България сочат, че пазарът на кибер застраховане е нараснал със средно 25% спрямо предходната година.

В пътя към предотвратяване на кибератака докладът на Marsh и Microsoft откроява няколко съществени момента:

  • Реакцията в първите няколко часа след атаката определя колко сериозна ще е щетата. 
  • Застраховането е важна част от управлението на кибер риска и влияе върху имплементирането на най-добри практики и контрол.
  • Организациите, прилагащи всички или повечето от 12-те контрола за киберсигурност, е почти два пъти по-вероятно да оценят общото си кибер „здраве“ като „много добро“ или „отлично“.
  • Близо една четвърт от компаниите, участвали в проучването на Marsh и Microsoft, заявяват, че ще повишат с 25% или повече разходите си за кибер застраховане през 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии