1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Парализиран мъж ходи отново благодарение на AI технология

Как точно става възможно това?

 

Парализиран мъж успя да ходи отново, след като беше възстановена комуникацията между мозъка и гръбначния му мозък с помощта на безжичен „цифров мост“.

Така нареченият мозъчен компютърен интерфейс се състои от два електронни импланта, по един в мозъка и гръбначния мозък, пише Financial Times.

Първият е поставен над областта на мозъка, отговорна за контролирането на движенията на краката, и може да декодира електрическите сигнали, генерирани, когато мислим за ходене. По същия начин другият имплант е позициониран върху частта от гръбначния мозък, която контролира краката.

Работейки заедно, учените казват, че новаторската технология „преобразува мисълта в действие“ – възстановява прекъснатата връзка между мозъка и областта на гръбначния мозък, която контролира движението.

Първият пациент беше 40-годишен холандец, инженер Герт-Ян Оскам, който получи травма на гръбначния стълб при инцидент с велосипед, докато работеше в Китай през 2011 г.

Беше парализиран, но той забеляза подобрения в рамките на дни след като хирурзите калибрираха имплантите.

„Най-изненадващото нещо според мен се случи след два дни“, каза г-н Оскам. „В рамките на пет до минути можех да контролирам бедрата си.“

Оттогава, след дълга терапия, пациентът е в състояние да ходи, да се изкачва по стълби и да се движи по рампи.

Той също така е преоткрил "обикновеното удоволствие" като това да стоиш с приятели в бар.

Имплантите останаха ефективни след една година, включително когато г-н Оскам беше без надзор у дома.

Той беше лекуван от невролози и неврохирурзи от швейцарската университетска болница в Лозана и университета в Лозана, както и от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана. Самите импланти са разработени от Френската комисия за атомна енергия.

Как работи технологията?

Гийом Шарве, ръководител на проекта в комисията, каза, че имплантите използват „адаптивен изкуствен интелект“, за да декодират намеренията за движение от мозъка в реално време.

След като AI идентифицира съответните сигнали, те се преобразуват в последователности от електрическа стимулация за гръбначния мозък, които активират мускулите на краката и подтикват желаното движение.

Забележително е, че пациентът изпита подобрения в сетивните си възприятия и двигателни умения, които се запазиха дори когато цифровият мост беше изключен, позволявайки му да ходи с патерици.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5