1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Парализиран мъж ходи отново благодарение на AI технология

Парализиран мъж ходи отново благодарение на AI технология

Как точно става възможно това?

 

Парализиран мъж успя да ходи отново, след като беше възстановена комуникацията между мозъка и гръбначния му мозък с помощта на безжичен „цифров мост“.

Така нареченият мозъчен компютърен интерфейс се състои от два електронни импланта, по един в мозъка и гръбначния мозък, пише Financial Times.

Първият е поставен над областта на мозъка, отговорна за контролирането на движенията на краката, и може да декодира електрическите сигнали, генерирани, когато мислим за ходене. По същия начин другият имплант е позициониран върху частта от гръбначния мозък, която контролира краката.

Работейки заедно, учените казват, че новаторската технология „преобразува мисълта в действие“ – възстановява прекъснатата връзка между мозъка и областта на гръбначния мозък, която контролира движението.

Първият пациент беше 40-годишен холандец, инженер Герт-Ян Оскам, който получи травма на гръбначния стълб при инцидент с велосипед, докато работеше в Китай през 2011 г.

Беше парализиран, но той забеляза подобрения в рамките на дни след като хирурзите калибрираха имплантите.

„Най-изненадващото нещо според мен се случи след два дни“, каза г-н Оскам. „В рамките на пет до минути можех да контролирам бедрата си.“

Оттогава, след дълга терапия, пациентът е в състояние да ходи, да се изкачва по стълби и да се движи по рампи.

Той също така е преоткрил "обикновеното удоволствие" като това да стоиш с приятели в бар.

Имплантите останаха ефективни след една година, включително когато г-н Оскам беше без надзор у дома.

Той беше лекуван от невролози и неврохирурзи от швейцарската университетска болница в Лозана и университета в Лозана, както и от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана. Самите импланти са разработени от Френската комисия за атомна енергия.

Как работи технологията?

Гийом Шарве, ръководител на проекта в комисията, каза, че имплантите използват „адаптивен изкуствен интелект“, за да декодират намеренията за движение от мозъка в реално време.

След като AI идентифицира съответните сигнали, те се преобразуват в последователности от електрическа стимулация за гръбначния мозък, които активират мускулите на краката и подтикват желаното движение.

Забележително е, че пациентът изпита подобрения в сетивните си възприятия и двигателни умения, които се запазиха дори когато цифровият мост беше изключен, позволявайки му да ходи с патерици.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии