Дори собствената й майка не я разпозна: Снимка на Кейти Пери обиколи мрежата, оказа се фалшива

Технологии

Фотографията показва певицата на Met Gala 2024, но се оказа, че е генерирана с изкуствен интелект

 

Кейти Пери не носеше луксозна рокля с дълбоко V-образно деколте и мъх от плат в края, нито пък беше със стегнат корсет на церемонията Met Gala. 

Но снимките и на двете визии се появиха в социалните мрежи, а майката на Пери поздрави певицата чрез SMS за това, че е изглеждала като на "Парада на розите" в роклята, пише Business Insider.

Пери дори не беше в близост до звездното събитие на Пето авеню, на което тя присъства периодично от 2009 г. насам. След като снимките от тазгодишното издание започнаха да набират популярност в социалните мрежи, тя публикува видео от студиото си, облечена в тясно, кожено облекло.

Майката на Пери и много хора като нея, които наблюдават събитието в социалните мрежи, се влюбиха в изображенията, които изглежда са създадени с помощта на генеративен изкуствен интелект. Певицата обясни за фалшивите снимки и доверчивостта на майка си в публикация в Instagram. Постът идва месец след като Пери се присъедини към над 200 други изпълнители, които призоваха технологичните компании и разработчиците да не използват инструменти, генерирани от изкуствен интелект, за да заместват авторите на песни и изпълнителите

Това е годината, в която дълбоките фалшификати с помощта на генеративен изкуствен интелект навлязоха в масова употреба - от роботизирани обаждания с имитации на президента Джо Байдън до фалшиви снимки на Тейлър Суифт. Нито един федерален закон в САЩ не забранява deep fake - снимки, видео или аудио, показващи хора, които правят или казват неща, които не са. Федералната комисия по комуникациите забранява генерираните от изкуствен интелект гласове в обажданията по телефона, а някои щати забраняват дълбоко подправената порнография. 

Пери не беше единствената знаменитост, която беше подправена по време на Met Gala. Aкаунт в Twitter публикува снимка, която изглежда показва дългогодишната кралица на Met Gala Риана, усмихваща се от килима на събитието, облечена в горска рокля с обширна горна част.

Подобно на Пери, Риана не е била на събитието - била е болна от грип. И подобно на снимките на Пери, фалшивата снимка на Риана е с много по-различен килим от действителния кремаво-син под, което е показателен знак за намесата на AI. 

Deep fake снимките представляват реална заплаха не само за звездите, но и за обикновените хора, попаднали в ситуации със злонамерени участници - от романтични измами до спорове на работното място.

Бизнес Видео Подкаст