
Nike отвори своя фитнес зала
Защо я определят като по-различна зала?
През последните две десетилетия индустрията процъфтява
Сравнително непознати извън Китай, сушените мандаринови кори са били ценени от векове заради своите лечебни ползи. Както CNN съобщава, Xinhui е просто обикновен квартал в град от "трето ниво" в Китай, където мандариновите кори или chenpi се сушат всяка година през есенните и зимните месеци. За жителите това е миризмата на злато.
Злато или просто мандарина?
Всъщност думата за "мандарина" на кантонски, местния диалект, се произнася по същия начин като думата за "злато" - "гам". И точно като благородния метал, някои от тези ексфолианти могат да струват огромна сума пари.
Градът Xinhui се намира в източната част на Jiangman, град в южната провинция Guangdong. Въпреки че мандарините могат да се отглеждат в други региони, само тези, набрани в Xinhui, или по-скоро само техните кори, се оценяват като злато. Ползите за здравето от отлежалите мандаринови кори, китайско лечебно растение, са документирани още от династията Южна Сун, пише CNN.
Най-полезните мандарини в Китай
Съставът на водата и почвата правят градчето идеално място за отглеждане на мандарини. Затова се смята, че корите от това място са по-богати и пълни с микроелементи повече от други. Има четири основни вида кора: кора от зелена мандарина (набрана преди узряване), червени мандарини с лека/втора кора (обрани през ноември), червени мандарини с голяма кора (напълно узрели около декември) и червени мандарини с голяма кора след зимата (брани след зимата, когато мандарините имат повече захар).
Ползите от корите
Говори се, че chenpi са използвани в ястията, сервирани на императорите и императриците, които са живели в Забранения град в Пекин. Днес съставката се намира най-вече в традиционните медицински рецепти и ежедневната кухня, особено в Южен Китай. В традиционната китайска медицина обикновено се смята, че укрепват далака, подпомагат храносмилането и подобряват дихателната система, докато съвременните изследвания показват, че корите има антиоксиданти и флавоноиди (противораков компонент), както и потенциала да стабилизира кръвното налягане и да предотвратява затлъстяване. И като хубавото вино, колкото по-стар е ченпито, толкова по-ценно става.
Цената на корите
През последните две десетилетия, според CNN, индустрията на chenpi процъфтява. През 2023 г. килограм изсушена мандаринова кора, произведена през 1968 г., е продаден на търг в Хонг Конг за 9646 долара, а през същата година Xinhui стана първият и единственият район в Jiangmen, който печели 100 милиарда юана (13,8 милиарда долара), което представлява около една четвърт от БВП на града. Индустрията Chenpi е оценена на 3,2 милиарда щатски долара миналата година. В момента 500 грама кора от 50-годишна мандарина струва около 9650 долара.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Защо я определят като по-различна зала?
Най-важните неща, които трябва да знаете за двата продукта
Така управата иска да разнообрази туристическата програма