
Американска дестилерия създаде водка с вкус на пица
Тя е създадена от съставки, вдъхновени от класическата рецепта на това популярно ястие
Химикaли ca oткpити дopи в opгaнични винa
Европейското вино не е имунизирано срещу т.нар. "вечни химикали", според проучване, публикувано от PAN Europe (Pesticide Action Network Europe), цитирано от Euronews.
Документът на неправителствената организация подчертава увеличаването на молекулата TFA, остатък от PFAS, в европейските бутилки, закупени в супермаркетите на различни държави в Европа.
PFAS, съкращение от пер- и полифлуороалкилoви вещества, са група от хиляди синтетични химикали. Те се наричат "вечни химикали", защото не се разграждат естествено в околната среда. Проучването, проведено в 10 страни-производителки на вино в ЕС, разкрива нива, които понякога са 100 пъти по-високи от тези в питейната вода.
"Всички тези флуорирани газове, които откриваме отново в нашите охладителни системи, всъщност се отделят в атмосферата. Що се отнася до замърсяването на подпочвените води, знаем, че основният източник са пестицидите PFAS, тъй като тези вещества се пръскат директно върху почвата, замърсяват културите и попадат в подпочвените води", обяснява Саломе Ройнел, служител по политиката за PAN Europe.
Проучването показва хронология, която ни връща назад във времето. Неправителствената организация посочва, че не е имало следи от TFA във виното преди 1988 година. Но след тази дата увеличението става постепенно и започва да се ускорява още повече от 2010 година насам.
Според PAN Europe това преминаване в края на 80-те години на миналия век може да се свърже с подписването на Монреалския протокол, който имаше за цел да защити озоновия слой чрез постепенно премахване на химикалите.
"Протоколът от Монреал доведе до използването на флуорирани газове, които отделят TFA, и това беше и периодът, в който бяха разработени пестицидите PFAS. Наистина можем да видим ясно съвпадение между нарастването на замърсяването с TFA или замърсяването на вината и нарастването на употребата на флуорирани газове и PFAS пестициди", коментира Ройнел.
От PAN Europe допълват, че са открили следи от TFA дори в органични вина. Затова неправителствената организация призовава за предпазлив подход, тъй като тази молекула е "вещество, което е останало извън радара за много дълго време".
"Има много малко проучвания за неговата токсичност, но все пак е добре да сме предпазливи", посочва организацията.
Оттам информират, че единственият начин да се отървем от TFA молекулите е чрез скъпа технология, която е енергоемка и изисква чиста вода. Експертите от PAN Europe използват доклада, за да призоват държавите членки на ЕС да договорят възможността за забрана на пестициди в производството на вино.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Тя е създадена от съставки, вдъхновени от класическата рецепта на това популярно ястие
Къде се намира подводната поща?
Това са любимите гръцки курорти на милиардерите