1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

"Самолетът е твърде тежък": Авиокомпания помоли 19 пътници да слязат

Свят

Комбинацията от свръхтегло на самолета и неблагоприятни метеорологични условия наложила мярката

Полет на easyJet от Ланзароте до Ливърпул е отложен, тъй като е счетен за „твърде тежък за излитане“, a 19 пътници бяха принудени да слязат, съобщава Independent.

Полетът, планиран за 21:45 ч. беше отложен поради лошото време и теглото на самолета. В крайна сметка той напуска Лансароте около 23:30 ч., след като пътниците са помолени доброволно да „изберат да не летят“.

Снимка: iStock

Във видео, споделено от някой от пътниците на борда, се чува как пилотът обяснява ситуацията.

Той казва: „Тъй като сте толкова много, това е доста тежък самолет. Този тежък самолет, съчетан с доста къса писта и някои ветрове, които не са особено благоприятни в момента, означава, че при настоящите неблагоприятни условия тук в Лансароте, самолетът е твърде тежък, за да излети.

„С безопасността като наш приоритет номер едно, няма начин, при настоящите условия на вятъра, да издигнем този самолет във въздуха. Сега може би се чудите какво ще се случи след това и това е, което дойдох тук, за да кажа. Говорих с нашия оперативен екип и единственият начин да разрешим проблем с тежък самолет е да го направим малко по-лек.

Снимка: БГНЕС

„Ако е възможно, бих искал да помоля до 20 доброволци да изберат да не летят до Ливърпул тази вечер. Ако някой иска да стане доброволец, ще има стимул. Обезщетението ни за тези, които се съгласят, е до 500 евро на пътник".

The Daily Mirror съобщи, че според системата за проследяване на полети на easyJet полетът е бил отложен поради „лоши метеорологични условия в Лансароте“. Той пристигна на летище Джон Ленън в Ливърпул около 3 часа сутринта на 6 юли.

В изявление до The Independent, говорител на easyJet казва: „easyJet може да потвърди, че 19 пътници на полет EZY3364 от Ланзароте до Ливърпул вчера вечерта доброволно са пътували с по-късен полет в резултат на това, че самолетът е надвишил ограниченията за тегло за метеорологичните условия към този момент. Това е рутинно оперативно решение при тези обстоятелства и има ограничения за теглото за всички авиокомпании от съображения за безопасност.

„В случай, че даден полет превишава ограниченията за тегло, ние молим пътниците доброволно да се прехвърлят на по-късен полет безплатно, както стана в този случай, а на доброволците се предоставя компенсация в съответствие с разпоредбите.

„Безопасността и благосъстоянието на нашите пътници и екипаж винаги са най-високият приоритет на easyJet", коментират още от авиокомпнията.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии