1 USD
1.90145 BGN
Петрол
76.16 $/барел
Bitcoin
$94,563.8

Добавиха японското саке към списъка на ЮНЕСКО

Свят

Кое е толкова специфично при тази напитка?

 

ЮНЕСКО официално добави японското оризово вино към своя списък на „Нематериалното културно наследство на човечеството“. По-конкретно, ЮНЕСКО добави „традиционните знания и умения за приготвяне на саке с коджи в Япония“.

„Саке е алкохолна напитка, направена от зърнени храни и вода, която е дълбоко вкоренена в японската култура. Занаятчиите използват плесен коджи, за да превърнат нишестето в съставките в захар. Те наблюдават процеса, за да се уверят, че плесента расте при оптимални условия, като регулират температурата и влажност, ако е необходимо", обясни ЮНЕСКО в новия си списък за напитката, която датира от 2500 години, пише foodandwine.com. 

Както отбелязва ЮНЕСКО, сакето се разглежда като "свещен дар от божествата" и се пие на фестивали, сватби и други ключови културни моменти от векове. И въпреки че можете да откриете, че продуктът се произвежда масово днес, все още има хора, които продължават да поддържат традицията и да го правят сами- и именно тези хора и практики ЮНЕСКО иска да признае и защити.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Тези производители на саке са известни като „тоджи“, които ръководят работата в пивоварните за саке и учат по-младите поколения чрез практически стажове. „Тъй като правенето на саке изисква много ръце и силна екипна работа, практиката насърчава социалните връзки между занаятчиите“, добави ЮНЕСКО. „Това също ги обединява с местните жители, включително фермерите, които осигуряват съставките, като по този начин допринасят за социалното сближаване.“

Въпреки че процесът на приготвяне на саке - който включва ориз, вода, мая и оризова плесен коджи - вече е признат от ЮНЕСКО, същото трябва да се случи и с ориза. Както отбелязва Асошиейтед прес, за да може даден продукт да бъде категоризиран като японско саке, оризът трябва да е отгледан и произведен в Япония.

Това също е доста трудоемък процес за приготвяне на саке, тъй като изисква постоянно наблюдение и постоянно разбъркване на съставките в продължение на дни, седмици и вероятно месеци, всички в перфектен баланс, за да се гарантира, че това, което получавате в чашата си, е съвършенство.

„Това означава много за Япония и за японците“, сподели в изявление Такехиро Кано, японският посланик в ЮНЕСКО. „Това ще помогне за подновяване на интереса към традиционното производство на саке.“

*Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение. 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст