
Формула за успех: Какво печели Никола Цолов след победата си?
Какво печелят пилотите от спринт състезания във Формула 3?
Кое е толкова специфично при тази напитка?
ЮНЕСКО официално добави японското оризово вино към своя списък на „Нематериалното културно наследство на човечеството“. По-конкретно, ЮНЕСКО добави „традиционните знания и умения за приготвяне на саке с коджи в Япония“.
„Саке е алкохолна напитка, направена от зърнени храни и вода, която е дълбоко вкоренена в японската култура. Занаятчиите използват плесен коджи, за да превърнат нишестето в съставките в захар. Те наблюдават процеса, за да се уверят, че плесента расте при оптимални условия, като регулират температурата и влажност, ако е необходимо", обясни ЮНЕСКО в новия си списък за напитката, която датира от 2500 години, пише foodandwine.com.
Както отбелязва ЮНЕСКО, сакето се разглежда като "свещен дар от божествата" и се пие на фестивали, сватби и други ключови културни моменти от векове. И въпреки че можете да откриете, че продуктът се произвежда масово днес, все още има хора, които продължават да поддържат традицията и да го правят сами- и именно тези хора и практики ЮНЕСКО иска да признае и защити.
Тези производители на саке са известни като „тоджи“, които ръководят работата в пивоварните за саке и учат по-младите поколения чрез практически стажове. „Тъй като правенето на саке изисква много ръце и силна екипна работа, практиката насърчава социалните връзки между занаятчиите“, добави ЮНЕСКО. „Това също ги обединява с местните жители, включително фермерите, които осигуряват съставките, като по този начин допринасят за социалното сближаване.“
Въпреки че процесът на приготвяне на саке - който включва ориз, вода, мая и оризова плесен коджи - вече е признат от ЮНЕСКО, същото трябва да се случи и с ориза. Както отбелязва Асошиейтед прес, за да може даден продукт да бъде категоризиран като японско саке, оризът трябва да е отгледан и произведен в Япония.
Това също е доста трудоемък процес за приготвяне на саке, тъй като изисква постоянно наблюдение и постоянно разбъркване на съставките в продължение на дни, седмици и вероятно месеци, всички в перфектен баланс, за да се гарантира, че това, което получавате в чашата си, е съвършенство.
„Това означава много за Япония и за японците“, сподели в изявление Такехиро Кано, японският посланик в ЮНЕСКО. „Това ще помогне за подновяване на интереса към традиционното производство на саке.“
*Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.
Какво печелят пилотите от спринт състезания във Формула 3?
Как започва космическата надпревара?
Корабът пренася 58 000 тона стока за България