Румънският енергиен министър: В дългосрочна перспектива решението е атомна енергия

Свят

В краткосрочна до средносрочна перспектива Румъния се е насочила към добива на природен газ

 

В дългосрочна перспектива решението е атомна енергия. Това каза министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа, който се включи онлайн във форума "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", предава БТА. 

По думите на румънския енергиен министър може да има и други видове енергия, но основното трябва да е развитието на атомната енергия, както и инвестиции в батерии за съхранение на енергия

В краткосрочна до средносрочна перспектива Румъния се е насочила към добива на природен газ. Към 2027 г. страната ще произвежда повече, отколкото й е необходима, добави Себастиан Бурдужа. По думите му развитието на възобновяемите енергийни източници ще продължи и ще се засили, за да стане това, вече има проекти за съхранение на енергия. Румънският енергиен министър посочи, че страната му развива проекти за съхранение на енергия от 4000 мегавата, като половината ще са в ПАВЕЦ, а другата половина в батерии. 

Много се инвестира и в развитието на малките модулни реактори. В началото на 2029 г. се очакват първите малки модулни реактори да заработят. Въглищните централи в Румъния постепенно се закриват и по този начин ще се направи преходът по-плавен и лек, счита министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа.

Бизнес Видео Подкаст