1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Централната банка на Великобритания ще повиши лихвите си до 15-годишен максиум

Свят

Банката трябва да се пребори с високата инфлация

Централната банка на Великобритания Bank of England, за която се очаква днес отново да повиши водещите си лихви, трябва да се пребори с високата инфлация и същевременно да предпази икономиката на страната, която понася удара на серията от увеличения на лихвите, водещи да поскъпване на кредитирането, посочва Ройтерс. 

Повечето анализатори и инвеститори очакват Bank of England да увеличи водещите си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до равнище от 5,25 на сто, което би било най-високото от 15 години насам.

Пазарите ще следят и дали британската централна банка ще отправи сигнал, че се готви да повиши още лихвените проценти през идните месеци. 

Управителят на Bank of England Андрю Бейли и неговите колеги от Съвета на директорите на финансовата институция посочват, че трябва да ограничат нивата на инфлацията в Обединеното кралство, която е най-високата сред страните с развити икономики.

Инфлацията във Великобритания, която отразява динамиката на потребителските цени, се е понижила до 7,9 на сто на годишна основа през юни, сочат официални данни, огласени през миналия месец от британската Служба за национална статистика (ONS). 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че годишната инфлация на потребителските цени ще се понижи до 8,2 на сто през юни, след като през май беше отчетено ниво от 8,7 на сто. 

Базисната инфлация, при която не се отчитат силно променливите цени на храните, енергийните продукти, алкохола и тютюневите изделия, също е намаляла над очакванията на анализатори и е достигнала 6,9 на сто през юни. Тя обаче остава на равнище, което е близо до най-високото и ниво от 31 години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии