1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Nissan ще продава само електрически коли за Европа до 2030 г.

Свят

Компанията се присъединява към нарастващия брой производители на автомобили, които до края на десетилетието ще преминат към електрическо задвижване

Компанията Nissan Motor Co заяви, че всички нови европейски модели ще бъдат изцяло електрически и че планира до 2030 г. да продава на континента само електрически автомобили, присъединявайки се към нарастващия брой производители на автомобили, които до края на десетилетието ще преминат към електрическо задвижване, съобщава Reuters. 

"Вече няма връщане назад", заяви главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида в изявление.

Японският автомобилен производител заяви, че един от двата нови електрически модела, който вече е потвърден за Европа, ще бъде произведен в завода му в Съндърланд, Североизточна Англия.

Производителите на автомобили се оплакват, че неспазването на "правилата за произход", договорени в сделката за Брекзит на Великобритания с Европейския съюз, може да доведе до 10-процентни мита върху електрическите превозни средства, търгувани между блока и Обединеното кралство още през януари. Но председателят на Nissan за Африка, Близкия изток, Индия, Европа и Океания Гийом Картие заяви, че автомобилите, произведени в Съндърланд, ще отговарят на тези правила. 

По-рано тази година Nissan повиши целите си за електрическите модели, тъй като се опитва да навакса изоставането си в сегмента, доминиран от нови участници като Tesla. 

Новата цел за изцяло електрическо задвижване в Европа до 2030 г. изравнява Nissan с партньора в алианса Renault, който планира дотогава марката да бъде изцяло електрическа.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии