1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

„Недоволството на кърпите“: Гръцкият остров Липси също казва „не“ на шезлонгите

„Недоволството на кърпите“: Гръцкият остров Липси също казва „не“ на шезлонгите

Местната власт не позволява на острова да има чадъри и шезлонги

„Движението на кърпите“ стартира от остров Парос от недоволни местни жители срещу алчни собственици на плажни барове, които не оставят никакво място за свободен достъп на плажовете на Гърция, като ги затрупват с шезлонги, пише GreekTimes. 

„Като местна власт, ние никога не сме позволявали да има чадъри и шезлонги на плажовете в продължение на години. И направихме това, защото нашият остров е малък”, каза кметът на Липси, Фотис Магос.

"Геоморфологията на плажовете не позволява", добави той. Магос коментира пред ERT, че „всяка година Службата за недвижими имоти ни моли писмено да ги уведомим, ако ние, общините, желаем да предоставим ползването на плажовете на частни лица за поставяне на шезлонги, чадъри и др. Винаги отговаряме отрицателно“. 

По отношение на туристическия сезон кметът коментира: „В момента на острова има 100% заетост от 10-15 дни и това ще продължи до началото на септември. Оттогава до 15-ти заетостта е около 95% и бавно ще намалява. Но ако се потвърди това, което се случи през предходните години поради коронавируса, когато сезонът се измести до октомври, тогава ще говорим за голямо и значително увеличение на абсолютния брой посетители тази година в Липси.

Снимка: iStock

Легловата база на острова се за около 1500 туристи.

„Всеки ден имаме около 100 до 150 ветроходни лодки, които акостират в пристанището, но също и в заливите на острова и туризмът може да достигне около 2-2,5 хил. души на ден заедно с еднодневните круизи“.

Така нареченото „Движение на кърпите“ беше стартирано на остров Парос, след като местните жители загубиха търпение от собствениците на плажните барове и тръгнаха с банери, които провъзгласяваха: „Върнете си плажа: Движение на гражданите на Парос за безплатни плажове“.

Групата Save Paros Beaches показа фирма, която таксува 60 евро за наемане на чадър и два шезлонга за деня. За 120 евро  посетителите могат дори да се насладят на „ВИП зона“. 

Групата Save Paros Beaches каза в изявление: „Ние претендираме за нашето право на обществено пространство, нашето право да се наслаждаваме на нашите плажове, които са превзети от алчни, социално безотговорни бизнесмени, които заемат плажовете в тяхната цялост или превишават ограниченията им до 100 пъти площта, която законно наемат."

Кметът на Парос отговори:  Всеки прави каквото си иска. Всеки може да взима каквото иска, защото никога не е контролиран, камо ли да му се приписват последствия.“

Снимка: iStock

„Движението на кърпите“ се разпространява в други райони на Гърция, тъй като общностите се събират, за да си върнат плажовете.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии