1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Напрежение около газа ще има и през 2023 г.

 

Намаляването на доставките от Русия за Европа е довело до рекордно високи пазарни цени

Напрежението на световните пазари на газ вероятно ще остане и през 2023 г.

Според Доклада за пазара на газ за четвъртото тримесечие на 2022 г. на Международната агенция по енергетика (МАЕ) намаляването на доставките на газ от Русия за Европа е довело до рекордно високи пазарни цени, променило е търговските маршрути и е довело до ограничения на горивата в развиващите се страни.

Цените на природния газ в Европа и на втечнения природен газ в Азия отбелязаха нови рекорди последните месеци, което доведе до намаляване на търсенето на синьо гориво и до използването на енергийни източници като въглища и нефт за производство на електроенергия, пише bgnes. В някои развиващи се страни имаше прекъсвания на електрозахранването поради високите цени.

Между януари и август тази година търсенето на природен газ в Европа е намаляло с 10% спрямо същия период на 2021 г., а търсенето на промишлен газ - с 15%.

Очаква се потреблението на природен газ в световен мащаб да намалее с 0,8% през тази година под влияние на ограниченията в доставките и високите цени. В същото време вносът на втечнен природен газ в Европа се очаква да се увеличи с 60 милиарда кубични метра през тази година. 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии