1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Щети за милиарди долари: Какви са последиците от пожарите на Хаваите?

Очаква се негативният ефект върху местната икономика и околната среда да бъде значителен

Ефектите върху ландшафта и околната среда в Мауи се очаква да бъдат значителни и да продължат с години, съобщава Ал Джазира. 

Бързо развиващите се горски пожари на остров Мауи на Хаваите убиха най-малко 55 души, като се очаква броят им да нарасне, и предизвикаха разрушения в курортния град Лахайна, които се очаква да продължат с години и да струват милиарди долари.

Снимка: Ройтерс

Смята се, че около 1700 сгради са били засегнати от пожарите, подхранвани от силни ветрове, причинени отчасти от урагана Дора, движещ се на стотици километри на юг от островната държава на Съединените щати.

Снимка: Ройтерс

„Това, което видяхме днес, е катастрофално“, каза губернаторът Джош Грийн пред журналисти. „Говорим за най-голямото природно бедствие на това поколение в Хавай.“ 

Докато служители започнаха да изготвят план за приютяване на хората, загубили домовете си, в хотели и имоти под наем за туристи, Грийн каза, че ще отнеме „много години, за да се възстанови Лахайна“, град, който привлича 2 млн. туристи всяка година, или около 80% от посетителите на острова.

Снимка: instagram.com/prideofgypsies

„Това ще бъде нова Лахайна, която Мауи изгражда по собствен образ със собствени ценности“, добави Грийн.

Но ефектите върху околната среда в Мауи също се очаква да бъдат значителни.

Експертите казват, че пожарите вероятно ще трансформират пейзажа и ще доведат до ускоряване на ерозията, попадане на утайки във водата и разрушаване на коралите, които са критично важни за морския живот и хората, които живеят наблизо. 

Достъпът до питейна вода

Експертите казват, че горските пожари могат да замърсят частни кладенци и водни системи, включително общински.

Частните кладенци обикновено са плитки и следователно лесно се засягат от пожар. Общинските системи също могат да бъдат засегнати, когато пожар повреди разпределителните системи.

Падането на налягането може да доведе до натрупване на замърсена вода, всмукване на дим, сажди, пепел и изпарения, които проникват през пластмаси, уплътнения и други материали.

Снимка: Ройтерс

„Те изтичат бавно в чистата вода, правейки тази чиста вода опасна“, каза Андрю Уелтън, професор по гражданско инженерство и екологично и екологично инженерство в университета Пърдю, пред агенция Асошиейтед прес.

Въздух и почва

Инвазивните и склонни към пожар тревни видове могат да изгорят и да обхванат местните гори. Почвата изгаря и се отделя, което води до масивна ерозия след пожар, която задушава коралите, засяга риболова и намалява качеството на океанската вода. Прахът може да остане във въздуха в продължение на години, увреждайки човешкото здраве.

Водните ресурси

Наземните замърсители изтичат в океана, засягайки кораловите рифове и морската екосистема. Опожаряването на домове, търговски обекти, автомобили и камиони влошава оттичането чрез концентриране на синтетични материали във водата.

Джеймисън Гоув - океанограф от Националната администрация за океаните и атмосферата, каза, че въздействието е по-сериозно в среда, където има кратко разстояние между засегнатата зона и морето.

Той отбеляза, че крайбрежното местоположение на Лахайна означава „минимално разстояние“ за материалите да достигнат океана.

Снимка: Ройтерс

„Кораловите рифове осигуряват защита на крайбрежието, осигуряват риболов, поддържат културните практики на Хаваите“, каза Гоув. „И загубата на рифове има пагубни последици за екосистемата.“

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии