1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Мицотакис говори за газовата вързка с България на среща Байдън в Белия дом

Свят
 

Премиерът на южната ни съседка е за втори път в Белия дом

Президентът на САЩ прие премиерът на Гърция  Кириакос Мицотакис в Белия дом. Мицотакис за втори път е на посещение в Овалния кабинет след 2020 г., когато той проведе среща с Доналд Тръмп

Американският президент приветства Мицотакис и благодари за "моралното лидерство" на страната му след инвазията на Русия в Украйна. Гърция е и "надежден партньор" в Средиземноморието, и "стълб на стабилността" на Балканите, отбеляза Кириакос Мицотакис.

Двамата обсъдиха и енергийната сигурност, като гръцкият премиер изтъкна, че Атина е солидарна със санкциите срещу Москва, но смята, че с намаляване на зависимостта от руските енергоносители, трябва да има по-големи покупки на газ от други доставчици.

Докато Европа се стреми да се откаже от руската енергия, Мицотакис прокарва идеята Гърция да се превърне в център, който може да доставя възобновяема енергия и газ, произведени в Югозападна Азия, Близкия изток и Африка, в Източна Европа.

Гръцкият министър-председател говори и за интерконектора Гърция-България, който се очаква да даде достъп на София до гръцки пристанища, които внасят втечнен природен газ. Ще се доставя и газ от Азербайджан в помощ на България, след отказа ѝ да плаща в рубли и спирането на газовите доставки от Русия, добавя Мицотакис.
Европейският съюз и Съединените щати заедно могат да направят много, за "да свалят цените на енергията и в частност цената на газа", каза още Кириакос Мицотакис.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии