1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Мъск твърди, че заводите на Tesla в Германия и Тексас губят милиарди

Свят
 

Заводът на компанията в Грюнхайде, в покрайнините на Берлин, е първият производствен център на Tesla в Европа

Новите заводи на Tesla в Германия и американския щат Тексас губят "милиарди долари", заявява шефът на компанията за електромобили Илон Мъск в интервю, цитирано от БТА. 

Заводът на компанията в Грюнхайде, в покрайнините на Берлин, е първият производствен център на Tesla в Европа. Производителят има и завод в Остин, Тексас. 

В интервю Мъск посочва пред фенклуб на Tesla от Силициевата долина, че заводите и в Берлин, и в Тексас "точно сега изяждат огромни пари", имат високи разходи и слабо производство. Предприемачът посочи проблемите с веригите за доставки в автомобилния сектор като причина за огромни продължаващи затруднения. 

По думите му в момента се е концентрирал върху това дейността да върви, така че да може да продължи да плаща на служителите и фирмата да избегне фалит. 

Макар високите начални разходи и загубите от нови заводи като тези в Грюнхайде и Остин да не са нещо ново, сега Tesla се бори и с предизвикателства в завода й Шанхай, където според Мъск последните ковид ограничения са причинили огромни производствени затруднения. 

Мъск обяви неотдавна съкращения на работни места в Tesla и многократно отправи предупреждения, че се задава спад на световната икономика. Автомобилостроителят ще намали персонала си с 3 до 3,5 на сто през идните месеци, потвърди бизнесменът в началото на седмицата. 

По думите му ще бъдат съкратени около 10% от административните и по-високо квалифицирани служители, докато броят на заводските работници в дългосорчна перспектива ще расте. Към началото на годината Tesla е имала малко под 100 000 служители.        

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии