1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Кой купи ръчния часовник на Адолф Хитлер

Свят

Часовникът е с инициали AH и свастика. Събитието предизвика остра обществена реакция

Аукционна къща в Мериленд продаде на тъг ръчен часовник, който някога е принадлежал на лидера на нацистка германия Адолф Хитлер, за 1,1 милиона долара. Alexander Historical Auctions първоначално оценяваха изделието на стойност между 2 и 4 милиона долара, описвайки часовника като „реликва от Втората световна война с исторически измерения“, пише CBS.

Лудери на еврейската общност и други правозащитници се противопоставиха на продажбата тази седмица, заявявайки, че тя има малка или никаква историческа стойност. В отворено писмо, подписано от 34 еврейски лидери, описва продажбата като "отвратителна" и призовава нацистките предмети да бъдат изтеглени от търга.

Президентът на аукционната къща Бил Панагопулос защити продавача и каза, че купувачът е европейски евреин.

Часовникът е с инициали AH и свастика. Аукционната къща каза, че френски войник, който е бил в първия отряд, който се е приближил до Хитлер през май 1945 г. при отстъплението му в Берхтесгаден, го е иззел като военна плячка.

Равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, пише в отвореното писмо, че сделката е "подкрепила онези, които идеализират онова, което защитава нацистката партия".

„Въпреки че е очевидно, че уроците от историята трябва да бъдат научени – и законните нацистки артефакти да принадлежат на музеи или места за висше образование – предметите, които продавате, очевидно не са“, пише той.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии