1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Енергийни компании потвърдиха за голямо газово находище край Кипър

Свят
 

Френската енергийна компания TotalEnergies и италианската Eni обявиха значително откритие на природен газ

Френската енергийна компания TotalEnergies и италианската Eni обявиха значително откритие на природен газ в сондажа Cronos-1 край Кипър, съобщава Reuters.

Кипър съобщи за първото си откритие на природен газ "Афродита", през 2011 г., което беше с размери около 4,5 трилиона кубични фута (tcf) и сега се управлява от американската енергийна фирма Chevron.

„Предварителните оценки показват, че в нооткритото находище има около 2,5 tcf газ, със значително допълнително увеличение, което ще бъде проучено чрез още един проучвателен кладенец в района“, каза Eni в изявление относно последното откритие.

Това е третото находище на газ в морето във водите край Кипър, като никое от тях не е използвано в момента. Новото откриетие идва в момент, в който Европейският съюз търси алтернативни доставки на руски газ след началото на войната в Украйна през февруари.

Кипър и компаниите „вече обработват начини за ускоряване и оптимизиране на използването на това ново откритие, което ще допринесе за усилията на Европа за повишаване на нейната енергийна сигурност“, каза министерството на енергетиката на Кипър.

Съперниците в сектора Exxon и Qatar Petroleum също сондират в района на източното Средиземноморие, където добивът на газ се е увеличил, тъй като по-старите открития най-накрая дават плодове.

Оценъчен сондаж отново потвърди наличието на резервоар с висококачествен газ в друга зона югозападно от острова, съобщиха кипърските власти през март. 

Членът на ЕС Кипър обаче се сблъска със силни възражения от страна на Турция относно програмата си за офшорни проучвания, като припокриващите се претенции за юрисдикция се простират от сушата до морето.

Островът беше разделен след турска инвазия през 1974 г. в отговор на кратък преврат.

„Този ​​успешен проучвателен кладенец в Cronos-1 е още една илюстрация на въздействието на нашата стратегия за проучване, която е фокусирана върху откриването на ресурси с ниски технически разходи и ниски въглеродни емисии, каза Кевин Маклаклан, старши вицепрезидент за проучване в TotalEnergies.

По негови думи допълнителните източници на доставки на газ ще допринесат за енергийната сигурност на Европа.

„Проучванията за възможности за бързо развитие вече са в ход“, каза Eni.

TotalEnergies и Eni започнаха сондажни работи в перспективата Cronos-1 в офшорния блок през май. През 2018 г. те докладваха за „обещаващо“ откритие на газ в Calypso-1, друг кладенец в Блок 6.

Те си сътрудничат чрез местни звена Eni Cyprus и TotalEnergies EP Cyprus BV и всеки притежава 50% дял.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии