1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Доларът се срина до 7-месечно дъно

Свят

В същото време китайският юан се доближи до най-високата си стойност

Щатският долар се доближи до най-ниското си ниво от седем месеца спрямо други основни валути. Това стана след като данните от миналата седмица показаха, че Управлението за федерален резерв може да забави темпа на повишаването на лихвените проценти, а повторното отваряне на границите на Китай даде тласък на по-рисковите валути, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Китайският юан се доближи до най-високата си стойност от пет месеца спрямо щатския долар, докато австралийският и новозеландският долар, обикновено считани за по-ликвидни заместители на китайската валута, се повишиха рязко.

Доларът отчете най-голямата си тримесечна загуба от 12 години през последните три месеца на 2022 г., водена главно от убеждението на инвеститорите, че УФР няма да повиши лихвените проценти над 5 на сто, от сегашния си диапазон от 4,25 на сто-4,50 на сто на фона на забавянето на инфлацията и охлаждането на икономиката.

Два отделни доклада в петък в САЩ показаха икономика, която расте и създава работни места, но същевременно цялостната активност се накланя в територия на рецесия, което кара търговците да продават долара срещу редица други валути.

В края на миналата седмица месечните данни за заетостта показа увеличение на броя на работниците, които не работят в земеделието, но индикира забавяне в темпото на ръст на заплатите, което пазарите смятат, че ще бъде оценено положително от УФР в посока и да обърне хода на инфлацията.

В отделен доклад на Института за управление на доставките (ISM) показа свиване на активността в сектора на услугите за първи път от две години и половина през декември. Непроизводственият Индекс на мениджърите по доставките на ISM достигна 49,6, най-слабият му показател от 2009 г., като се изключи сривът по време на пандемията през 2020 г.

Британската лира днес нарасна с 0,55 на сто до 1,2159 долара, след като скочи с 1,5 на сто в петък. Еврото се повиши с 0,28 на сто до 1,0674 долара, след повишение от 1,17 на сто в петък. Японската йена беше "на друго мнение" и поевтиня с 0,2 на сто до 132,33 за долар.

Междувременно Китай продължи да премахва голяма част от своите стриктни правила, свързани с политиката на "нулев ковид", и отвори отново границите си.

Оптимизмът за бързо икономическо възстановяване изпрати китайския офшорен юан към петмесечни върхове спрямо долара в понеделник.

Австралийският долар се повиши с цели 1,03 на сто до 0,695 долара, което е най-високата му стойност спрямо щатската валута от 30 август, докато кивито (новозеландският долар) за последно се покачи с 0,67 на сто до 0,641 долара, движейки се около най-високата си стойност от три седмици.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии