1 USD
1.85827 BGN
Петрол
111.35 $/барел
Bitcoin
$30,041.3
Последвайте ни
1 USD
1.85827 BGN
Петрол
111.35 $/барел
Bitcoin
$30,041.3

Червеният януари: Защо борсите и криптото се засилиха надолу

Свят
 

Вижте колко загубиха най-богатите

Настоящата година не започва по най-добрия начин за най-богатите хора на света. От началото на годината Топ 6 по състояние в целия свят – Илон Мъск (Tesla, SpaceX), Джеф Безос (Amazon Blue Origin),  Бернар Арно (LVMH) Бил Гейтс (Microsoft), Лари Пейдж (Google) и Марк Зукърбърг (Meta, преди - Facebook) са загубили общо 95,5 млрд. долара, пише "Бизнес инсайдър", позовавайки се на листата с милиардери публикувана от "Блумбърг".

Единственият, който през последната седмица не е претърпял загуби, е собственикът на модната империя LVMH Бернар Арно, чийто капиталовложения са далеч от потъващия технологичен индекс NASDAQ, който от началото на годината се понижи с 13%.

Една от причините за трусът в технологичния свят бяха резултатите на стрийминг платформата Netflix, която е част от индекса NASDAQ. В петък компанията съобщи, че през през 2021 г. е отчела най-слабият ръст на потребителите си от 2015 г. Само в петък акциите на компанията се понижиха с 25%, а за последните няколко месеца спадът на книжата е с над 43%, като компанията загуби близо 130 млрд. долара от пазарната си оценка.

От своя страна широкият индекс S&P 500, в който участват компании от всички сектори на американската икономика, е надолу с повече от 10%, като това се дължи на незадоволителните  резултати на големите банки в САЩ.

Срив при криптовалутите

Ситуацията с вложенията във критповалути дори е още по-усложнена.  От началото на годината цената на биткойн се е понижила с близо 30% до малко над 33,6 хил. долара сега. Така тя достигна най-ниското си равнище от лятото на 2021 г.

През ноември цената на криптоактива достигна рекорд от  64 400 долара за един биткойн

Причините

Водещ момент при действията на инвеститорите е намерението на Федералния резерв на САЩ на увеличи на няколко пъти основната лихва в САЩ.  Това ще доведе до доходност върху депозити в долари, която би удовлетворила редица инвеститори и те ще заменят притежаваните от тях по-рисковите активи за американската валута.

Във вторник Федералният съвет се събира за свое редовно двудневно заседание, която се очаква от играчите на пазара с особен интерес.

Анализатори смятат, че Централната банка на САЩ трябва да реагира предвид рекордната инфлация в САЩ от 7% отчетена през декември на годишна база – най-високата от 40 години насам. Поскъпването на живота води до отлив от симпатизанти на президента Джо Байдън, който през ноември е изправен пред ключови избори, които могат да променят съотношението на силите в Конгреса.

Междувременно трупащото се напрежение между Запада и Русия във връзка със ситуацията в Украйна също оказва своето влияние върху инвеститорите, пише Yahoo Finance. Наблюдателите на пазара смятат, че все повече става ясно, че дипломатическите ходове се изчерпват.

В неделя Държавният департамент на САЩ препоръча на гражданите на САЩ в Украйна да напуснат страната.

От своя стана крипто активите са подложени и на допълнителен натиск, който обуславя и по-големия им спад. След като през есента на миналата година Китай наложи забрана за всякакви операции с криптовалута, включително и добиването им (т. нар майнинг), миналата седмица Русия обяви същото намерение. 

То беше критикувано от основателя на компанията за криптирани съобщения Telegram Павел Дуров. Той посочи, че в нито една развита държава не се забранява използването на валутите базирани на блокчейн технологиите и че това ще отблъсне висококвалифицирани специалисти в областта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Apple вече не е най-скъпата компания в света

Apple вече не е най-скъпата компания в света

Саудитска компания стана най-скъпата компания в света, след като по-високите цени на петрола изтласкаха акциите на най-големия износител на суров петрол в света до рекордни нива

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии