1 USD
1.85545 BGN
Петрол
112.085 $/барел
Bitcoin
$29,816.1
Последвайте ни
1 USD
1.85545 BGN
Петрол
112.085 $/барел
Bitcoin
$29,816.1

Бюджет 2022: Вдигат рязко осигуровките на земеделците

Финанси

МФ предлага минималните вноски за осигуряване да се увеличат с 80 лв. Това е грешка, смята Мехмед Дикме

Министерството на финансите предлага минималният осигурителен доход на земеделците и тютюнопроизводителите да се увеличи от 420 лв. на 710 лв. По този начин земеделските производители ще трябва да плащат осигуровки в същия размер, колкото и самоосигуряващите се лица. Досега винаги действаше диференциация.

Това става ясно от публикуваната средносрочна прогнозна на МФ, която е неразделна част от законопроекта за бюджет за тази година.

В момента самоосигуряващите се плащат осигуровки върху сумата от 650 лв. но от ведомството оглавявано от вицепремиера Асен Василев предлагат тя да нарасне до 710 лв. колкото ще бъде и нивото на минималната заплата.

Това не е първи опит минималният осигурителният праг на земеделците да се достигне този на останалите дейности, но досега след протести на земеделци и разгорещени диспути в парламента няколко правителства се отказаха от това си намерение.

Точно такова предложение имаше и в кратко просъществувалия бюджет на служебния кабинет от декември 2021 г.

Размерът на осигурителните вноски е както следва

  • 19,8 % за пенсии за родени преди 1 януари 1960 г., както и лицата по чл. 4б от КСО
  • 14,8 % за пенсии за родени след 31 декември 1959 г.
  • 3,5 % за фонд “Общо заболяване и майчинство”;
  • 5 % за ДЗПО – Универсален пенсионен фонд за родени след 31 декември 1959 г.;
  • 8% за здравно осигуряване

В момента задължителните осигуровки на земеделец, който не се осигурява за общо заболяване и майчинство, възлизат на 27,8% от 420 лв. или 116,76 лв.

Ако предложението бъде прието и минималният осигурителен праг е 710 лв., то земеделците ще плащат осигуровки в размер на 197,38 лв. или ръст от около 80 лв.

Всичко това все още не е окончателно, защото трябва да се приеме от правителството в цялост, както и от Народното събрание.

Бивши земеделски министри коментират

Изравняването на минималния осигурителен доход на земеделците и останалите самоосигуряващи се лица е грешка. Това ще изкара много земеделци в сивия сектор, заяви пред bTV бившият земеделски министър Мехмед Дикме в „Кабинета Сакскобурготски“

По думите му те ще продължат да работят, но няма да си плащат осигуровките и от предлаганата мярка вместо държавата да спечели ще загуби. Той даде пример, че един тютюнопроизводител в Благоевградско има годишен приход по-малък от сбора на минималните заплати за година.

Дикме посочи, че когато той е бил министър земеделците са били освободени и от данък печалба с цел да се стимулира сектора.

За съжаление мярката ще засегне най-уязвимата част от земеделските производители – тютюнопроизводителите, зеленчукопроизводители и животновъдите.  Това заяви бившият земеделски министър от първият кабинет на Бойко Борисов Мирослав Найденов.

Тези хора и сега осигуряват трудно прехраната си а с увеличаване на осигурителните им вноски, това ще стане още по-трудно, каза още Найденов.

"Очаквам това предложение да бъде посрещнато най-малко с критика, а предвид електоралните специфики на част от тези производители е възможно да се стигне и до протести. Т.е ситуацията да се използва с политическа цел. Мисля, че в парламента предложението ще срещне съпротива от ДПС, но и от БСП, нищо, че са част от управляващата коалиция", каза още той пред bTV.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии