1 USD
1.85862 BGN
Петрол
110.688 $/барел
Bitcoin
$29,084.1
Последвайте ни
1 USD
1.85862 BGN
Петрол
110.688 $/барел
Bitcoin
$29,084.1

Неустойки по 90 хил. евро вече се начисляват на строителя на интерконектора с Гърция

БГ Бизнес
 

Всички тръби по трасето вече са положени, заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания Ай Си Джи Би

Към гръцката компания строител на газовата връзка с южната ни съседка от 1 януари се начисляват неустойки в размер на 90 хил. евро заради забавяне на строителството. Това заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания Ай Си Джи Би, която отговаря за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде БТА.

Причината е, че е преминат крайният срок за изграждане на съоръжението по което България трябва да получава алтернативни доставки на природен газ включително и от Азербайджан.

Той изтече на 31 януари и от Ай Си Джи Би след консултация с международни експерти са наложили санкцията за строителя гръцката "Джей енд Пи АВАКС" (J&P AVAX S.A.), която до 26 януари включително би трябвало да възлиза на над 2,3 млн. евро.

Първоначалният срок за изграждането на интерконектора България – Гърция бе 2021 г., но заради COVID пандемията бе увеличен с 8 месеца. Ново удължаване не  е било допуснато, посочи Георгиева.

Строителството продължава с добри темпове

Готови са хидротестовете (проверки дали има теч по трасето – б.р) на гръцка територия и инфраструктурата вече се тества и по трасето на българска територия.

Всички тръби са положени в траншеята и в рамките на февруари цялото трасе следва да е зарито, след което цялата тази площ ще бъде рекултивирана“, посочи Георгиева.

„Освен линейната част, АВАКС има ангажимент и за изграждането на няколко наземни съоръжения - две газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини и един диспечерски център край Хасково. Работата по тяхното изпълнение напредва, имаме положително развитие и при крановите възли, където досега имаше сериозно забавяне. На всяко ниво се полагат усилия срокът за влизане в търговска експлоатация да бъде спазен“, допълни изпълнителният директор на проектната компания за газовата връзка.

Срокове за въвеждане в търговска експлоатация

„Към момента всички усилия остават насочени към постигане на търговска експлоатация през юли 2022 г., което е и одобреният срок от националните регулатори на Гърция и България.

Документацията, която следва да бъде подадена към КЕВР и гръцкия регулатор РАЕ (RАЕ), е в процес на подготовка и координация, като се надяваме акционерите скоро да са готови с този процес. Не смятам обаче, че към момента срокът на процедурата представлява сериозен риск за срока на въвеждане в експлоатация на интерконектора - енергийните регулатори имат срок до 4 месеца за произнасяне по исканото сертифициране.

Решението им се обявява пред Европейската комисия, която има до два месеца да го одобри. Общият максимален срок на цялата процедура в действителност е 6 месеца, но при наличие на воля от страна на регулаторите и ЕК и предвид международното значение на проекта IGB, заявлението може да бъде разгледано и в по-кратки от максималните срокове“, посочи Георгиева

В своя позиция пред bTV от декември от Ай Си Джи Би посочиха, че една от стъпките, които трябва да се предприеме е да се създаде двустепенна форма на управление на дружеството, което е изискване в процеса на сертифициране.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Германия няма да плаща за газа в рубли

Германия няма да плаща за газа в рубли

За ветото на Германия атомната енергия да получава достъп до финансиране специално пред bTV държавнияt министър по европейските въпроси на федералната република Анна Люрман

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии