1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1

Готова до юли: За това работят в компанията оператор на газовата връзка с Гърция

БГ Бизнес
 

Ай Си Джи Би подписа договор с платформата за търговия с газ PRISMA

Газовата връзка с Гърция да е готова за търговска експлоатация през юли 2022 г. За това работи българо-гръцката компания, която изгражда интерконектора по който трябва да потече и природен газ от Азербайджан.

Това става ясно от писмо на „Ай Си Джи Би“ до медиите.

От съобщението става ясно и че компанията е подписала договор с PRISMA European Capacity Platform. Последната е водеща европейска търговска платформа за предлагане на капацитет. От  „Ай Си Джи Би“ определят това като ключов етап в подготовката по пътя на реализирането на интерконектора.

Чрез платформата ще се търгува нерезервираната част от капацитета на газопровода. Той е с обем от 3 млрд. газ годишно, но вече 1,57 млрд. от тях са запазени за петима търговци. Тръбата може да пренася и до 5 млрд. куб/м годишно при засилено търсене.

Какво се променя

"Вписването на „Ай Си Джи Би“ като оператор за пренос на природен газ в платформата PRISMA ще позволи на проектната компания да се насочи и към нови пазари, което допълнително ще засили позициите на България на енергийната карта на региона", заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

„Присъединяването на „Ай Си Джи Би“ към PRISMA представлява важна стъпка към интегрирането на източноевропейския пазар в нашата утвърдена общност от европейски оператори, като по този начин се повишава хармонизацията и прозрачността на газовия пазар“, заяви управляващият директор на PRISMA Гьотц Линке.

В момента PRISMA свързва общо 19 пазара и работи с над 40 инфраструктурни оператора. Платформата оперира с над 660 търговци, което позволява на преносните оператори да предлагат своите продукти на пазара по прозрачен и недискриминационен начин.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Германия няма да плаща за газа в рубли

Германия няма да плаща за газа в рубли

За ветото на Германия атомната енергия да получава достъп до финансиране специално пред bTV държавнияt министър по европейските въпроси на федералната република Анна Люрман

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии