1 USD
1.83491 BGN
Петрол
112.623 $/барел
Bitcoin
$29,353.6
Последвайте ни
1 USD
1.83491 BGN
Петрол
112.623 $/барел
Bitcoin
$29,353.6

"Булгаргаз": От Москва ни увериха, че няма да спират природния газ

 

Доставчикът може да предложи поевтиняване на синьото гориво с 18% от февруари, сметките на КЕВР показват спад със 17%

"Булгаргаз" може да предложи поевтиняване на природния газ с 18% от февруари.

Това заяви изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

На база данните досега КЕВР изчисли прогнозна цена за февруари от 114,31 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За  януари утвърдената цена е 133,41 лв./MWh. 

 Окончателното предложение на газовия доставчик ще стане ясно на 1 февруари на закрито заседание. То ще бъде съобразено с цените на газовите борси в Европа.

В холандската TTF от началото на годината до днес обаче цените са се повишили с около 33%, макар да са с 48% по-евтини от пиковата им стойност от 21 декември.

Природен газ ще има

"Доставките на природен газ от Русия не са застрашени, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз", който се включи онлайн в откритото заседание на КЕВР, предаде БТА.

"Миналата седмица бордът на директорите имаше разговор с колегите от "Газпром". Нямаме никакви притеснения, никакъв знак, че ще има прекъсвания на доставките", изтъкна Павлов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" добави, че от "Газпром" са потвърдили, че доставките на природен газ ще се изпълняват не само в България, но и в региона и Европа.

Руската компания е уверила, че ще изпълнява стриктно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии