1 USD
1.9113 BGN
Петрол
94.92 $/барел
Bitcoin
$23,091.7
Последвайте ни
1 USD
1.9113 BGN
Петрол
94.92 $/барел
Bitcoin
$23,091.7

Газовата връзка с Гърция - готова на 80%

БГ Бизнес
 

Хидротестовете на 4 от общо 11 участъка на територията на България вече са приключени

Над 80% от строителните дейности по реализацията на интерконектора Гърция-България са изпълнени към края на месец януари. Това съобщиха от компанията, която ще е бъдещ оператор на съоръжението „Ай Си Джи Би“ (ICGB).

Хидротестовете на 4 от общо 11 участъка на територията на България вече са приключени. Така общият дял на изпълнени достига 2/3 от цялата дължина на трасето на газопровода, посочиха от дружеството.

Тези тестове се изпълняват в присъствието на представители на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор". Процесът е ключов за завършването на техническата част от проекта - чрез тестовете се удостоверява механичната якост и плътност на газопровода и се гарантира, че инфраструктурата е готова за регистриране като газово съоръжение, допълниха от „Ай Си  Джи Би“.

От там казаха още, че хидротестовете на територията на Гърция са изцяло завършени, а процедурата вече напредва и по българската част от трасето.

Всички 53 пресичания на вече съществуващи инфраструктурни съоръжения - пътища, магистрали, ж.п. линии и др., по метода на шнеково сондиране вече са приключени.

Газовата връзка трябваше да бъде готова в края на 2021 г., но строителството се забави. В момента строителната компания, която изпълнява дейностите дължи неустойки от 90 хил. евро на ден.

В края на януари е изпълнена и една от забавените доставки на кранове, необходими за изграждане на крановите възли по трасето. Монтажните дейности са стартирани незабавно, като към днешна дата над 30% от тях вече са завършени. Последната партида кранове от италианския доставчик се очаква през февруари, като изпълнителят на строителните дейности се е ангажирал да осигури пълна мобилизация на своите екипи, така че крановите възли да бъдат изпълнени максимално бързо и при спазване на всички професионални стандарти.

Паралелно с довършителните дейности по линейната част на газопровода се работи и по наземните съоръжения, които също са част от договора за строителство, доставка и проектиране. Става въпрос за две газоизмервателни станции (ГИС) – при Стара Загора и Комотини, както и диспечерски център близо до Хасково. ГИС Стара Загора е в напреднала фаза на изпълнение – над 70% готовност – като предстои старт на хидравличните тестове на площадковите тръбопроводи и съоръжения.

С оглед постигане на заложената дата за въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация – юли 2022 г., проектната компания работи активно по варианти за оптимизация на сроковете по оставащите административни и сертификационни процедури. Със съдействието на съответните институции това би позволило съкращаване на сроковете между предаването на готовия обект от страна на гръцкия изпълнител и въвеждането на газопровода в експлоатация, ограничавайки влиянието на забавянията по договора за строителство.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии