1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Придобиването на iRobot от Amazon може да бъде блокирано от ЕС

Придобиването на iRobot от Amazon може да бъде блокирано от ЕС

Сделката за милиарди долари вече премина през поредица от регулаторни препятствия

Изминаха 17 месеца, откакто Amazon се съгласи да купи iRobot за 1,7 млрд. долара. Анализаторите очакваха, че покупката на пионера на домашните роботи от гиганта в онлайн търговията на дребно ще бъде изправена пред сериозен регулаторен контрол, въпреки че малцина очакваха процесът да се проточи толкова дълго, казва Tech Crunch.

Последното препятствие пред сделката е Европейската комисия, която определи 14 февруари за краен срок за вземане на окончателно решение.

Основният проблем е, че регулаторите се притесняват, че когато една от най-големите платформи за онлайн продажни придобие даден продукт, той ще промотира него пред всички останали марки – в случая прахосмукачки-роботи.

Wall Street Journal отбелязва, че Amazon е бил уведомен за намеренията на Комисията на скорошна среща. Сделката вече премина през поредица от регулаторни препятствия, включително и във Великобритания.

През юли Amazon обяви, че намалява исканата цена от 61 долара на 51,75 долара за акция. Новината пристигна, когато производителят на Roomba набра 200 млн. долара дълг, за да поддържа компанията, докато чака сделката да приключи. Ако придобиването в крайна сметка премине, този дълг ще бъде прехвърлен на новата компания майка.

В деня, в който беше обявена първоначалната сделка, iRobot намали броя на служителите си с 10% - около 140 души. Компанията съкрати още 85 души през февруари. Цената на акциите на iRobot също продължава да се колебае.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии