1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Фризомат – 30 години иновация, устойчивост и развитие

Корпоративни истории
 

От 1978 г. компанията има фокус върху разработването и внедряването на устойчиви практики в производството и строителството

Фризомат ООД е дъщерно дружество на белгийската компания Frisomat. От 2017 г. г-н Спас Колев оглавява компанията в България в ролята си на управител. Той е инженер по професия и в продължение на 16 години ръководи проектантското бюро на Фризомат. Фирмата в България наброява почти 40 души, а изпълнените проекти са над 1200. Към момента Фризомат е изградила над 37 000 сгради в повече от 100 държави. От 1978 г. компанията има фокус върху  разработването и внедряването на устойчиви практики в производството и строителството.

Спас Колев

  1. Г-н Колев, как Фризомат се ангажира с устойчивия бизнес модел?

Още от 1978 година белгийската ни компания-майка Frisomat започва таргетирана работа със стремеж към устойчивост: ние сме една от първите строителни компании, които внедряват кръгов подход и се придържат към него и до сега. Нашите стоманени сгради са изработени от издръжливи и рециклируеми материали. Всеки компонент от тях е сменяем, заменяем и рециклируем, с което допринасяме за изграждането на по-добро бъдеще с грижа за околната среда.

  1. Как Фризомат внедрява устойчиви практики, така че да отговаря на ESG стандартите. Бихте ли разказал повече?

Производствената ни сграда в Белгия използва 100% соларна енергия. Висококачествената стомана, с която работим е 100% рециклируема. Уникалните ни строителни системи използват 30% по-малко стомана, в сравнение с традиционните такива. Това се отразява и в 30% по-малко транспорт и въглероден отпечатък върху околната среда.

  1. Как се отразява това на сградата?

Благодарение на 100% горещо поцинковане сградите са много здрави. Традиционните стоманени сгради изискват редовна поддръжка, което генерира не само разходи, но и отпадъци. Във Фризомат ние можем да създадем, изградим, разглобим, преместим и изградим отново вашата сграда или дори да я разглобим на суровини, ако решите да я подмените изцяло. В този смисъл бих казал, че концепцията zero waste може да бъде изпълнена 100% с наша помощ.

  1. Смятате ли, че сте пионери в този вид устойчиво строителство?

Ние във Фризомат не сме просто строители: ние сме създатели на мечти, които вярват в силата на кръговрата, за едно екологично бъдеще. Нашата устойчива система е изработена от издръжлива, висококачествена стоманена сплав, произведена изключително за нас и за нашите клиенти. Това води до по-леки стоманени сгради, които изискват по-малко фундаментни работи и имат по-малък въглероден отпечатък върху околната среда. Също така използваме слънчеви панели, които генерират повече енергия, отколкото ни е необходима, защото сме избрали да градим бизнеса ни на база устойчивост. Така че в известен смисъл потвърждавам, че имаме иновативен подход и работим с мисъл за бъдещето.

 

Производствена база на Фризомат в Белгия
Снимка: Фризомат ООД
  1. Фотоволтаичните/ соларни системи се използват все повече. Приложими ли са те при сградите, които предлагате?

Ние се развиваме и променяме заедно с новите изисквания и потребности на клиентите ни. Самата ни производствена база в Белгия работи на 100% соларна енергия. През последните години, 90% от нашите сгради се проектират с възможност за поставяне на фотоволтаични системи. Благодарение на висококачествената стомана, която използваме, конструкциите ни са леки, но здрави и надеждни, а приложението на сградите ни е почти неограничено. Подходящи са да покрием както големи пространства, така и да отговорим на специфичните изисквания на различните отрасли.

  1. Каква е спецификата при проектирането на сгради с фотоволтаични системи?

Достатъчно е инвеститорът да ни подаде пълна информация за функционалностите на сградата, които планира. Ние ще предвидим най-добрата строителна система на Фризомат за неговия обект, в зависимост от това дали иска да ги разположи на покрива на сградата си или ще покрие площ предвидена за закрит паркинг за служители и клиенти, например. Всеки бизнес може да следва световната тенденция с най-новите разработки: изискванията на държавите и ЕС за зелена енергия и намаляването на въглеродните емисии, а в същото време и нарастващото търсене на съоръжения за зареждане на електрически превозни средства на обществени места и бизнес обекти.

  1. Кои отрасли и индустрии се възползват от възможностите на сградите на Фризомат?

Моето мнение е, че традиционните отрасли, които предпочитат нашите сгради ще продължат да ни търсят. Това са производствени и промишлени обекти,  складове и халета подчинени на съответния специфичен технологичен процес, автомобилната индустрия – шоуруми и сервизи, магазини, логистични центрове, спортни зали, временни и селскостопански сгради. В последните години наблюдаваме, че животновъдството и земеделието се развиват и модернизират с много бързи темпове, което предполага, че ще имат и нужда от нов, модерен и стабилен сграден фонд. Възможността за гъвкавост, надеждност и предвидимост на разходите, вярвам, че ще направи Фризомат надежден партньор в плановете за развитие на компаниите и в тези отрасли. Друго наше конкурентно предимство е, че нашите екипи работят от старта до края на проекта по първоначалния времеви и бюджетен план, без да ангажираме допълнително клиента с несвойствени за него ангажименти.

  1. Какви са плановете ви оттук-нататък?

Планираме да продължим да работим със същите темпове, професионализъм и хъс, за да можем да продължим постоянния растеж на компанията и да осигурим устойчивост и сигурност, както на нашите клиенти и партньори, така и на нашите служители. България е един от най-стабилните и бързо растящи пазари на Фризомат в световен мащаб и не случайно ние бяхме избрани за локация, на която да бъде сформиран инженерен екип, който разработва конструкции за цял свят. Ние ценим екипа ни, поддържаме неформална атмосфера и работим усилено, за да запазим семейния дух на компанията. Вярвам, че това ще ни помогне дългосрочно да продължим да работим и да се развиваме стабилно в България.

*Платен материал

*Материалът е предоставен от Фризомат ООД

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии