1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Еврозоната вече е в рецесия, казва швейцарска банка

Финанси
 

Според анализаторите икономиката на Европа ще се свие

Еврозоната вече е в рецесия, макар и не много дълбока, предизвикана от скока на цените на енергията, и която ще продължи до края на годината, показва доклад на икономисти от швейцарската банка UBS, цитирана от Bloomberg и БТА.

Според анализаторите икономиката на Европа ще се свие с 0,1 на сто през третото тримесечие и с 0,2 на сто през четвъртото.

"В светлината на новите големи увеличения на цените на енергията, които оказват допълнителен натиск върху потреблението на домакинствата и фиксираните инвестиции, сега очакваме еврозоната да изпадне в техническа рецесия", обясняват икономистите под ръководството на Райнхард Клузе.

Въпреки тези негативни елементи екипите на банката са преразгледали към повишение прогнозите си за цялата година след солидното второ тримесечие.

Прогнозата за растежа през 2023 г. обаче е сведена до 0,8 на сто спрямо очакваните по-рано 1,2 на сто. Решаваща хипотеза на UBS е, че цените на природния газ ще продължат да нарастват, но няма да има сериозен недостиг. Ако се наложи режим, икономическите последици вероятно ще са по-страшни, предупреждават експертите.

Икономистите от Morgan Stanley прогнозират по-голямо свиване на икономиката на еврозоната, отколкото смятаха досега, съобщава специализираното издание Boursier.com.

"Констатираме по-траен ефект от тази енергийна криза за идната година, тъй като очакваме покачването на цените и несигурността с енергийните доставки да продължат до зимата на 2023-24 г.", подчертава американската банка. "Не всичко е в мрачни тонове обаче, и ние все така сме на мнение, че след това отслабване ще последва подем, тласкан от държавните и частни инвестиции."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии