1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Парламентът прекратява членството на България в две международни банки

Финанси

Някои депутати обаче, се обявиха против

Със 138 гласа "за", 26 - "против" и 18 "въздържал се" парламентът прие на първо четене да бъде прекратено членството на България в Международната инвестиционна банка и Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), пише БТА.

Основно от "Възраждане" и "БСП за България" бяха против проектът да бъде одобрен от българското Народно събрание, а от парламентарната група на "Възраждане" заявиха, че между двете четения ще внесат свои редакционни поправки. Затова и не беше прието предложението на председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов законопроектът да бъде гласуван днес на две четения. Борислав Гуцанов от левицата дори заплаши, че, ако не се оттегли искането за второто четене днес, ще съберат подписи за Конституционния съд. След това Чобанов предложи и залата прие срокът за предложения между двете гласувания да е три дни.

Прекратяването на членството следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите и със съотносимите вътрешноправни процедури, пише вносителят. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции. 

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, е записано пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на сто дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 15,1 млн. евро или 7,56 процента.

Във връзка с предприетите координирани действия на държавите-членки на Европейския съюз в контекста на ситуацията в Украйна на заседанието на Министерския съвет на 2 март 2022 г. е прието решение, с което е дадено съгласие за предприемане на необходимите действия във връзка с участието на българската страна при формирането на обща позиция на държави-членки на ЕС за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС, пише в мотивите. Към общата позиция се присъединяват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Унгария не се присъединява към нея.

Румен Гечев от "БСП за България" изтъкна, че кредитните линии от двете банки към български фирми са по-големи от акционерното ни участие в тях т.е ние имаме интерес да останем. Според него оттеглянето на европейски страни е политическо, защото тези банки не попадат в санкционните пакети на ЕС. И от България се иска да участва в "изкуствена засада" - ЕС кара страните-членки да излязат от банките, за да принуди Русия да придобие над 50 на сто от дяловете и така да попадне под санкциите, смята Гечев. Той предупреди, че новото управление на тези банки, след оттеглянето ни, най-вероятно ще поиска от българските фирми предсрочно да изплатят кредитите си.

Служебното правителство трябва да направи разчети с какво може да се помогне на фирмите, ако бъде предявено внезапно такова искане, настоя депутатът от левицата. А ЕС да осигури икономически компенсации за България, ако иска да излезем от двете банки и да бъдем приети в Шенген. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии