1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Хърватия ни изпреварва за еврозоната

Финанси
 

През лятото на 2020 г. България и Хърватия заедно влязоха в т.нар чакалня на еврозоната – механизмът за стабилност на валутния курс ERM2

Скоро еврозоната ще има своите две нови членки. „Стискам палци“ съвсем скоро да посрещнем Хърватия, като след нея към блока ще се присъедини и следващата страна, която чака – България, предаде Reuters.

Това заяви, гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос, който се провежда в момента. Така, продължава Лагард, страните, които ще бъдат в клуба на еврото ще станат 21.

Хърватия, която се присъедини към ЕС шест години и половина преди страната ни вече постигна няколко други външно политически успехи за разлика от София. Един от тях е отпадането на визите за САЩ, а вторият е очакваното приемане на Загреб и в Шенген.

През лятото на 2020 година България и Хърватия заедно влязоха в т.нар чакалня на еврозоната – механизмът за стабилност на валутния курс ERM2.

Към момента Загреб си е поставил за цел да приеме еврото през 2023 г., а България през 2024 г.  Очаква се в средата на годината Европейската централна банка да излезе с нов доклад, който да даде по-ясна индикация, кога двете страни ще бъдат готови за приемането на единната валута.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии