1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Dogecoin - криптовалутата, вдъхновена от едно легендарно куче

Финанси

Шиба ину, който стана лице на валутата, почина

 

Кучето, вдъхновило известния мийм „Doge“ и криптовалута, е починало на 18 години. Кабосу се превърна в интернет знаменитост, след като потребителите на социалните мрежи разпространиха станала известна снимка на спасителното куче, която Сато публикува в блога си през 2010 г.

Снимка: iStock

Тя публикува изображението в блога си, откъдето то се разпространява в онлайн форума Reddit и се превръща в мийм, който се разпространява от студентските общежития до веригите от имейли в офиса.

Снимка: Getty Images

По-късно снимката се превърна и в дигитално произведение на изкуството на NFT, което беше продадено за 4 млн. долара (3,1 млн. паунда) и вдъхнови Dogecoin, която беше започната като шега от двама софтуерни инженери и сега е осмата по стойност криптовалута с пазарна капитализация от 23 млрд. долара

Миймът намира нова слава с пускането на криптовалутата Dogecoin през 2013 г., пише NPR. 

Снимка: Getty Images

Валутата беше създадена на шега, за да се подиграва на криптовалутите, но години по-късно скочи в стойността си, след като Илон Мъск, тогава най-богатият човек в света и шампион на Dogecoin, писа в Twitter за валутата. 

Мъск се присъедини към онези, които оплакват смъртта на музата на Dogecoin, Кабосу. Собственикът на платформата за социални медии, известна преди като Twitter, публикува снимка в X на Харамбе, друг покойник, който прегръща кучето в рая. 

Dogecoin поскъпна с 5% след публикацията на Мъск.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии