1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Притежатели на паунд се надпреварват да обменят банкноти преди крайния срок

Финанси
 

Хартиените банкноти ще спрат да бъдат законно платежно средство във Великобритания

Хиляди хора във Великобритания образуват опашки пред Bank of England за размяна на стари банкноти от 20 паунда и 50 паунда, преди те да спрат да бъдат законно платежно средство, казва Guradian.

Потребителите се надпреварват да обменят своите стари хартиени банкноти за новите пластмасови версии, малко повече от две седмици преди те да престанат да бъдат законно платежно средство в края на септември.

Банкноти с лика на кралица Елизабет II

Банката на Англия предупреди хората да очакват дълги опашки в централата й на Threadneedle Street в лондонското Сити, докато се опитват да разменят хартиени банкноти от 20 и 50 паунда. Тя успокои клиентите, че няма краен срок за обмяна на банкнотите. Въпреки това фактът, че те вече няма да бъдат приемани в магазините или от предприятията, доведе до бърз опит за обмяна.

Снимка: Уикипедия

Клиентитета на банката е трябвало да чакат повече от час през последните дни, според уебсайта на банката, в резултат на „много голямо търсене“.

В него се казва, че клиентите, пристигащи след 14:00 часа, може да не бъдат обслужени, тъй като гишето, където могат да се обменят банкноти, е отворено само между 9:30 и 15:00 часа.

Снимка: Getty Images

„Ще има дълги опашки и може да се сблъскате с време на чакане над един час“, предупреди банката. „Молим ви да вземете предвид дългото време на чакане, когато идвате до банката, за да извършите обмяна.“

Банката предложи на клиентите, които не се нуждаят от незабавно използване на книжните пари, да изпратят старите си банкноти в офисите й по пощата.

Притежателите на стари хартиени банкноти, включително тези, базирани извън Великобритания, се свързват с банката в социалните медии, за да попитат дали няма да им останат безполезни валути.

Снимка: Reuters

Банката отговори в отговор: „Всички истински банкноти на Bank of England, които са били или скоро ще бъдат изтеглени от обращение, запазват своята номинална стойност завинаги и могат да бъдат обменени с Bank of England в Лондон.“

Полимерните банкноти са въведени от Централната банка на Англия през 2016 г., слагайки край на 320 години хартиени пари във Великобритания, като банкнотата от 5 британски лири, изобразяваща сър Уинстън Чърчил, беше първата, която е заменена.

През февруари 2020 г. бяха пуснати нови банкноти от 20 паунда с изображението на художника JMW Turner, последвани от полимерната банкнота от 50 паунда с изображението на разбивача на кодове от Bletchley Park и учения Алън Тюринг през юни 2021 г.

Докато по-голямата част от хартиените банкноти от 20 и 50 паунда в обращение вече са заменени с новата полимерна версия, хартиените банкноти от 20 паунда на стойност повече от 6 лрд. – с изображението на икономиста Адам Смит – остават в обращение, заедно с повече от 8 милиарда хартиени банкноти от 50 паунда – с участието на предприемача Матю Бултън и инженера Джеймс Уат.

След смъртта на кралицата националните монети и банкноти ще бъдат заменени с версии с лика на крал Чарлз III. Въпреки това се очаква процесът да отнеме поне две години, а вероятно и повече за монетите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5