1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

По-високите пенсии ще дойдат само от по-високи заплати

БГ Бизнес

Цяло десетилетие са се трупали дефицити в системата

За да не се увеличават осигурителните вноски, нещо трябва да се промени в политиката по доходите – ако ставката остане малка, заплатите трябва да се повишат. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” финансовият експерт на КТ „Подкрепа” Мика Зайкова.

„В продължение на доста години ( от 2001 г. до 2010 г.) ние намалявахме осигурителните вноски, за да облекчим бизнеса, само че междувременно населението намаляваше, а заплатите не се повишаваха”, коментира тя и посочи, че това е довело до дефицит.

Зайкова се позова и на данни, според които през 2001 г. при излизащи 100 души от пазара на труда са влизали 124 нови, докато сега са едва 64. По думите й заплащането у нас е на 17% от средните нива в ЕС, докато производителността на труда е на цели 40%.

Според финансиста, системата трябва да се изчисти от фалшивите инвалидни пенсии и възнагражденията под масата да се извадят на светло. Експертът по пенсионно осигуряване Цветанка Гинева посочи, че в периода, когато Националният осигурителен институт е събирал осигуровките е имало висока събираемост заради непрекъснатите ревизии.

Според нея никое правителство няма да посмее рязко да вдигне осигурителните вноски, защото това би сринало бизнеса. Гинева каза още, че така или иначе всяка година осигурителните прагове се вдигат, но това трябва да е обвързано с ясни механизми и „трябва да се помисли много добре на каква възраст хората излизат в пенсия”. В същото време, тя посочи, че е видно, че солидарният модел на пенсионно осигуряване у нас не работи качествено.

Зайкова я репликира, като заяви, че вторият стълб на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (в който практически в момента няма пари за допълнителни пенсии) е показал и недъзите на капиталовия принцип, когато се прилага у нас.

И двете бяха категорични, че трябва да се намерят начини младите хора да бъдат задържани у нас. Гинева даде пример с Турция, която отпуска нисколихвени заеми за обучение в чужбина срещу ангажимент младежите да се върнат и да работят за родината си.

Експертът допълни, че е време и у нас хората да започнат да мислят за свое финансово портфолио - да инвестират в акции и облигации както на Запад, тъй като не може да се разчита напълно на държавата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5