Плодовете и зеленчуците поевтиняват

БГ Бизнес

Цената на краставиците пада със 7,3%, на доматите - с 9,3%; дините са с 15,8 на сто по-евтини, а пъпешите - с 15,2 на сто

Спад в цените на плодовете и зеленчуците се наблюдава в разгара на летния сезон според данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, след като индексът на тържищните цени тази седмица падна от 1,356 до 1,341 пункта.

Краставиците поевтиняват през тази седмица със 7,3% до 0,89 лева за килограм. Българските оранжерийни домати се търгуват с 9,3% по-ниска цена - по 0,78 лева за килограм.

Цената на зелето пада с 5,7% до 0,50 лева за килограм на едро. Пресните картофи се продават по 0,85 лева за килограм. Тиквичките се търгуват по 0,54 лева. Цената на зелените чушки падна с 19,8% до 0,93 лева за килограм.

Цената на лимоните се повишава с 0,8 на сто до 2,49 лева за килограм. Ябълките поскъпват с 5,9 на сто и се продават по 1,80 лева за килограм.

Дините поевтиняват с 15,8 на сто до 0,32 лева за килограм. Цената на пъпешите пада с 15,2 на сто до 0,84 лева за килограм. Прасковите се търгуват по 1,14 лева за килограм, а кайсиите - по 1,25 лева за килограм на едро.

Яйцата се търгуват по 0,16 лева за брой на едро. Кравето сирене поевтинява с 0,9 процента се продава по 5,36 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша" се търгува средно по 10,54 лв./кг.

Олиото поскъпва с 0,8 процента и се търгува на цена от 2,57 лева за литър. Каймата поскъпва с 0,6 процент и се продава по 4,98 лева за килограм. Захарта се търгува по 1,87 лева за килограм. Брашното тип „500" се продава по 0,98 лева за килограм.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст