Идея за отпадане на категоризацията скара хотелиери и ресторантьори

БГ Бизнес

Мярката цели да улесни собствениците на заведения, но пък ощетява хората с хотели

Заведенията за хранене и развлечения - без категория. Идеята на вицепремиера Даниела Бобева изправи едни срещу други хотелиери и собственици на заведения.

Отпадането на категоризацията цели да улесни собствениците на заведения за хранене и развлечения. Идеята обаче предизвика крайни реакции - собствениците на хотели са против. Те смятат, че промяната ги поставя в неравностойно положение спрямо конкуренцията.

„Аз тези пари трябва да ги избия и не мога да сваля цената, отсреща с две бараки и една тоалетна чиния, на която се правят кюфтетата, ето кой е конкурентният. Освен че туристите могат да се натровят, те се хранят в такива заведения, те са по-конкурентни и хората отиват там”, обяснява каква би била ситуацията Веселин Налбантов.

„ДДС-то на хотелите е 9 на сто, а на нашите заведения е 20 на сто. Не е в правомощията на инспекторите по категоризацията да проверява качеството на храната - това проверява Агенцията по храните. Инспекторите по категоризацията проверяват дали имаме лепенка, дали персоналът има баджове”, допълва и Емил Коларов.

Поправката засяга 31 хиляди заведения в страната. Само в Слънчев бряг временните обекти са около 300.

В момента таксата за категоризация на едно заведение е от 250 до 2000 лева - в зависимост от броя места и се плащат веднъж годишно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст