1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Анекси вързали ръцете на "Булгаргаз" за доставки в пълен обем на азерски газ

БГ Бизнес

Това отговаря писмено министърът на енергетиката в рамките на парламентарния контрол

Общественият газов доставчик „Булгаргаз“ е имал възможност да внесе изцяло договорения газ от Азербайджан.

Това отговаря писмено министърът на енергетиката Александър Николов в рамките на парламентарния контрол на питане от народния представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

В същото време тече проверка на ДАНС и полицията в сгради на газовия оператор.

В позицията на енергийния министър се посочва, че съгласно сключения договор между "Булгаргаз" и "Азербайджан газ съплай къмпани" IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ.

Това не означава, че за "Булгаргаз" не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ, като причината да не се случи това са сключени в последствие от "Булгаргаз" анекси, които са фиксирали интерконектора като входна точка.

Вследствие на всички извършени действия от "Булгаргаз" ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ е необходимо изричното съгласие на AGSC, допълва министър Николов.

Според договора азерската компания трябва да доставя на България по 1 млрд. куб. метра природен газ годишно, а по думите на директора на „Булгараз“ Николай Павлов в края на 2022 г. се получават около 30-35% от тези количества.

От отговор на друг въпрос на Ивайло Мирчев става ясно, че "Буларгаз" е резервирал по-малък капацитет за внос на азерски газ и през 2022 г. по газовата връзка с Гърция, която се очакваше да бъде готова до 31 декември миналата година.

Министерството определя действията на "Булгаргаз" като ненужни, защото липсва обективна причина за за намаляване на договорените количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на ден.

Поради тази причина министерството, съвместно с Българския енергиен холдинг, изясняват причините за действията на "Булгаргаз", посочва министър Николов.

Позицията на „Булгаргаз“

На 1 януари от "Булгаргаз" публикуваха на сайта си официална позиция, в която отговарят на въпроса защо България получава само част от договорените количества природен газ от Азербайджан. Според обществения доставчик единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е газопроводът IGB, който не е изграден, пише БТА.

През 2020 г. азерският доставчик е информирал "Булгаргаз", че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден.

"При това положение "Булгаргаз" не само че не може да получава природен газ съгласно договора, но е заплашен и от неустойки", написаха тогава от обществения доставчик.

Според "Булгаргаз" азерската компания от своя страна нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод, освен по IGB, нито да доставя всички количества, които би доставила по IGB. След като вече няколко пъти пускането на газопровода IGB се отлага, "Булгаргаз" не е имал друг избор, освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение с изричното съгласие на доставчика.

Преговорите продължават

Това, което декларират и от Министерството на енергетиката и от „Булгаргаз“, е, че се водят преговори на най-високо държавно ниво България да получава азерския газ в пълен обем дори и да не бъде завършена в обозримото бъдеще газовата връзка с Гърция.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии