1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Защо богатите хора не покриват прозорците си

Блясък

Един неочакван символ на статута се е превърнал в неизменна част от домовете от висок клас

Ако се разходите през нощта из квартал на богаташи в Америка, може би ще се изненадате колко много неща можете да видите. През един незатворен прозорец може да се види блясъкът на телевизор с плосък екран срещу извития диван; през друг може да зърнете мраморен кухненски остров и полилей. 

Разбира се, някои от завесите са спуснати, но много от тях са разтворени, а интериорът на дома е открит, сякаш надничате в шоурум, пише Atlantis.com

Непокритите прозорци неусетно се превърнаха в неизменна част от елитните домове в Америка. Неотдавна New York Times спомена "задължителните незатворени прозорци" в Brooklyn Heights, а The Root отбеляза, че това е често срещано явление сред богатите млади хора, живеещи в градските райони. 

В TikTok наблюдателите са озадачени от тенденцията - и понякога се изкушават да надникнат. Въпреки че това явление е най-видимо в градовете, връзката между богатството и откритите прозорци се разпростира в целите Съединени щати. 

Снимка: iStock

Според мащабно проучване от 2013 г. за Министерството на енергетиката на САЩ повечето хора все пак затварят щорите си, но американците, които печелят повече от 150 000 долара, са почти два пъти по-склонни да оставят прозорците непокрити от тези, които печелят от 20 000 до 29 000 долара - близо 20 % от първата група в сравнение с малко над 10 % от втората. Общата тенденция е ясна: изборът да се дръпнат или не завесите е отчасти обусловен от класата. 

Непокритите прозорци внасят естествена светлина, подобряват благосъстоянието и предлагат гледка към света навън. Компромисът, разбира се, е, че те също така излагат на показ на минувачите тези, които са вътре, а през лятото пропускат топлината.

Снимка: iStock

 

За мнозина притесненията относно неприкосновеността на личния живот и финансите надделяват над естетическите ползи и ползите за психичното здраве. Но за хората с най-високи доходи сметката е различна: Хората с голям дом могат по-лесно да получат естествена светлина и уединение, а и не е необходимо да се притесняват толкова много за разходите за отопление и охлаждане. Бавно откритите прозорци се превърнаха в символ на статуса. 

Отказът от завеси не винаги е бил толкова привлекателен. Когато в края на XVIII в. в Европа се появяват прозрачните стъклени прозорци, те предизвикват опасения за любопитни съседи и за излишък от светлина.

През 2000 г. в статия на "Ню Йорк Таймс" се отбелязва, че в Манхатън са станали модерни чистите завеси или липсата на такива. Тенденцията започва през 90-те години на миналия век с желанието за семпли покрития на прозорците, разказва интериорният дизайнер Томас Джейн, който работи с богати клиенти в места като Ню Йорк и Ню Орлиънс. "А след това, през последните едно-две десетилетия, се появиха хора, които казват, че не искат никакви завеси", каза Джейн. Това може да звучи изненадващо.

Въпреки че допускането на гледка към дома ви може да изглежда уязвимо, то всъщност е израз на сигурност. Холандците, например, рядко покриват прозорците си през нощта, позволявайки на съседите си да виждат вътре като акт на вяра. По същия начин в селските райони на Дания към спуснатите завеси се отнасят с подозрение, особено когато новопристигналите имигранти са тези, които държат щорите спуснати.

В САЩ непокритият прозорец е може би не толкова израз на общностно доверие, колкото на лична защита. По-богатите собственици на жилища, които могат да си позволят модерни системи за сигурност, може да не смятат, че се нуждаят от щори. Тези прозорци без завеси са се превърнали в едно от най-фините свидетелства за привилегированост. Те изискват вниманието ни не само защото ни дават възможност да надникнем в красиви домове, но и защото внушават увереност и стабилност, за които малцина от нас могат да мечтаят.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии