1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Заради 24 май: Променят организацията на движение при тунелите на АМ "Хемус"

БГ Бизнес

Целта е да се облекчи трафикът за пътуващите за почивните дни

 

 

За леките автомобили в тунелите ще има по две ленти за движение в посока в дните с интензивен трафик, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В пиковите часове ще се ограничи движението на камиони. 

Снимка: АПИ

Промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ ще улесни пътуването при очаквания интензивен трафик в почивните и празничните дни за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

В момента през тръбите за София на двата тунела преминава двупосочно целият трафик, поради започналия през ноември миналата година основен ремонт на тръбите за Варна.  

Снимка: АПИ

За осигуряване на нормална проходимост, ограничаване на предпоставките за затруднения в пътуването и задръствания в пиковите часове, когато много хора тръгват на път, ще бъде спряно движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъка от АМ „Хемус“ в посока Варна на територията на област София.

  • За пътуващите тежкотоварни автомобили към Варна ограничението ще е на 23 май (четвъртък) и на 26 май (неделя) от 16 до 21 часа, както и на 24 май (петък), от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение от АМ „Хемус“ ще се отклонява по път I-1 София - Ботевград при магазин „Джъмбо“ до п. в. „Яна“ и ще изчаква на място.
  • За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението ще е на 23 май (четвъртък) и 26 май (неделя) от 16 до 21 часа, както и на 24 май (петък) от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут - от 47-ми км на АМ „Хемус“, при пътен възел „Ботевград“, шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София – Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. „Витинска река“ ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“.

За улеснение на пътуването и за повишаване безопасността на движение на леките автомобили в тунел „Топли дол“ на 23 и 24 май ще се обособят две ленти в посока Варна и една лента за София. 

В тунел „Правешки ханове“ на 23 и 24 май ще има две ленти за Варна и ще се ограничи движението за София, като трафикът за столицата изцяло ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при п. в. „Осиковска Лакавица“ по път I-3 Ябланица – Ботевград и при пътен възел „Правец“ да се връща на АМ „Хемус“.

Снимка: БГНЕС, архив

На 26 май, когато трафикът към столицата ще е по-интензивен, в тунел „Топли дол“ ще се обособят две ленти в посока София и една лента за Варна. На 26 май в тунел „Правешки ханове“ ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при пътен възел „Правец“ по път I-3 Ябланица - Ботевград и при п. в. „Осиковска Лакавица“ да се връща на АМ „Хемус“.

При необходимост, в зависимост от интензивността на движение по преценка на органите на ОД на МВР София/СДВР могат да бъдат налагани идруги ограничения, осигуряващи безпроблемно преминаване през участъка на АМ „Хемус“. 

Превозните средства над 12 тона, пътуващи от ГКПП „Капитан Андреево“ към Видин, за да избегнат промените в организацията за движение по АМ „Хемус“ за почивните дни, може да използват алтернативен маршрут – по АМ „Марица“ - път I-5 – път I-6 - път II -55 /Прохода на Републиката/ - път I-5 - път I-3 - път II-13 и път I-1. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии