1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Възстановиха частично корабоплаването по река Дунав

БГ Бизнес
 

Нивото на река Дунав при Русе днес е минус 64 см спрямо условната кота "нула"

Корабоплаването в българо-румънския участък от река Дунав за плавателни съдове с газене от 1,70 метра е възтановено. Това съобщи директорът на дирекцията "Речен надзор - Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков пред БТА.

По думи на експерта причина за това са извършените драгажни дейности, свързани с удълбочаването на фарватера (плавателния път) край островите Белене и Батин, които са най-критичните места в българо-румънския участък. В тези райони все още се преминава с ограничени габарити на корабните състави.

"Не можем да говорим все още за нормално корабоплаване. Това ще бъде факт, ако до българския участък достигне част от вълната, която в момента преминава през Сърбия, както и ако има валежи в големите притоци на Дунав - Драва, Тиса и Сава", обясни Жеков. 

По данни на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото на река Дунав при Русе днес е минус 64 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то се повиши с 23 см и да достигне минус 41 см спрямо условната кота "нула". 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии