1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Софийска поликлиника ще произвежда и продава ток

БГ Бизнес

От заведението искат да са независими, за да се справят с цените на енергията

22 ДКЦ ще е първата поликлиника в София, която ще произвежда енергия от фотоволтаици и ще ползва енергията за собствени нужди, а каквото остане, ще продава. Управителят на заведението д-р Лили Иванова показа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев част от изцяло изградената фотоволтаична система. Лечебното заведение ще може да се снабдява с необходимата за дейността си електроенергия, както и да продава излишната произведена енергия.

"Вече една трета от потреблението на електрическа енергия се осигурява от соларните панели, като амбицията ни е до края на 2023 година собственото производство да осигурява над 50% от потреблението. София има най-голямата мрежа от заведения за доболнична помощ – това е първата здравна грижа за над 500 000 граждани на София и ние сме загрижени за тях в условията на енергийна и икономическа криза. Намираме се в едно от първите дружества, които стават енергийно независими. Освен, че ще се захранват сами с електрическа енергия, ще могат да овладеят непоносимия ръст на разходите за ел.енергия. В момента са проектирани фотоволтаични системи на още 3 поликлиники. Намеренията ни са да можем да реализираме енергийна независимост за всички лечебни заведения в София, където това е възможно. Тук инвестицията ще се изплати за по-малко от 5 години, което е 20% норма на възвръщаемост и е отличен резултат", заяви Георги Георгиев от покрива на поликлиниката.

В края на ноември, Столичният общински съвет одобри искането на ръководството на диагностично-консултативния център, който обслужва 70 000 пациенти годишно и в който работят 36 специалисти и 30 общопрактикуващи лекари, да закупи и изгради със собствени средства фотоволтаична система в сградата на поликлиниката.

Основният мотив за инвестицията е, че  само за три месеца електроенергията е поскъпнала със 70%, а в дългосрочен план прогнозните цени са с 50% увеличение спрямо месец юни т.г. Повишените цени на енергоносителите от своя страна увеличават изключително много разходите на общинското лечебно заведение в условията на икономическа криза.

Инвестицията е в размер на 58 030,00 лв. без ДДС. Площта на системата е 144 m2, като са поставени 66 фотоволтаични модули и 1 инверторен.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии