За 4 години цените на шофьорските курсове се качват с над 400 лв. Защо?

Автоинструктори излизат на протест заради промените в правилата за придобиване на шофьорски книжки

 

На 10 септември в Държавен вестник бяха публикувана промени в наредба на Министерството на транспорта, които засягат шофьорските курсове. Курсантите ще имат право, в рамките на шест месеца да се явят максимум 4 пъти на листовки и практически изпит. Промените предвиждат и дигитализация на системите. Правилата влизат в сила от 10 декември тази година. Ще повлияят ли промените и дигитализацията на цените.

Протест на автоинструкторите

Колко струват шофьорските курсове?

Снимка: bTV

Цените на шофьорските курсове варират в зависимост от местоположението, репутацията на автошколата и нивото на обслужване, което се предлага. Средната цена за стандартен курс за категория "B" в София например е близо 1200 лева. Тази стойност включва 40 часа теория и 31 задължителни практически часове. Различните школи предлагат и различни възможности, но може да намерите и бонус до 5 допълнителни безплатни часа при необходимост. Опреснителни курсове струват близо 40 лв. на час.

Изпитите на ДАИ по теория е 75 лв., а за практика е по 80 лв. Тези цени много често не влизат в общата сума, която плащате, когато започвате вашия шофьорски курс. Освен всичко това ще трябва да преминете и курс от БЧК за първа до лекарска помощ, за който трябва да заплатите 75 лв.

Ако кандидатът не успее да вземе изпитите си, ще трябва да запише изцяло нов курс, което означава, че разходите се увеличават. Това означава, че ще се наложи да запишете нов курс на стойност от 1400 лв. и нови изпити по теория и практика и така, докато най-накрая не успеете да преминете.

Снимка: bTV

През последните години шофьорските курсове поскъпват драстично. По данни от БНР през 2020 курсовете за подготовка на водачите са стрували между 650 и 800 лв. Към днешна дата средната цена стига до 1200 лв. като ускорените курсове стигат до цена от 1400 лв. През 2022 г. бе отчетено повишение на шофьорските курсове със 150-200 лв.

Това повишение се дължи на няколко основни фактора - повишението на разходите за гориво, по-високите цени за сервизно обслужване, поскъпването на стоките с 20-30%, цената на електроенергията, както и повишаването на заплатите на инструкторите.

Протестите на автоинструктурите

Снимка: Ладислав Цветков

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст