1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Протест на миньорите и енергетиците днес в София - какви са исканията им?

Акцията ще започне в 11.30 ч. от площад „Свети Александър Невски” в столицата

Близо 4000 души с повече от 100 автобуса и над 200 автомобила с работници от тецовете и мините в комплекса  „Марица-изток“ пътуват към столицата за участие в Националния протестен митинг-шествие под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“, съобщава БНР. 

Миньорите и енергетиците са недоволни от подготвените териториални планове за справедлив преход и настояват да се гарантира енергийната сигурност на страната както и да се защитят интересите на работниците във въглищната енергетика.

Ще дадем срок до 28 септември да се подпише споразумение между синдикати и правителството за гарантиране на плавна декарбонизация и това да бъде заложено в териториалните планове и в плана за възстановяване, обяви Деян Дяков от синдиката КНСБ в ТЕЦ „Марица-изток 2“. Той обяви, че са готови да останат и на палатков лагер докато не бъдат приети исканията им. 

По думите му в сега заложените планове се очаква до 2030 г. да останат без работа 12 хиляди души от комплекса "Марица-изток", както и да се заличи 50% от българската енергетика.

.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии