1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Проф. Димитър Иванов: Ситуацията в еврозоната е доста притеснителна за нас

Проф. Димитър Иванов: Ситуацията в еврозоната е доста притеснителна за нас

Според него, решението дали България да приеме еврото трябва да се вземе след референдум

Случващото се в еврозоната е доста притеснително за нас, защото ние се стремим да влезем там. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по бТВ макроикономистът проф. Димитър Иванов. Той допълни, че от дебата в НС е видял, че има политическа воля за приемане на еврото, но не е видял сериозни икономически аргументи зад тази воля.

„Не само ЕЦБ, но никога не бях чувал МВФ да е толкова откровен, че най-лошото тепърва предстои“, коментира още проф. Иванов. Той припомни, че инфлацията в еврозоната достигна 10,7% през октомври, а в т.нар. новоприети членки в клуба на богатите – Естония, Латвия и Литва тя е между 21  и 24%, заяви макроикономистът и коментира още, че вълната от инфлация продължава в целия свят.

"За мен е странно, че във възможно най-острата инфлационна криза, която удря  България, гуверньорът на БНБ не докладва какви мерки ще предприеме БНБ за утвърждаване на ценова стабилност, която е базирана върху по-ниска инфлация“, каза още макроикономистът.

„Аз не съм против да влезем на 1 януари. Но това е политическо решение, което е надмандатно, то трябва да се вземе след допитване до българския народ, защото става дума за предаване на независимостта на българския лев“, заключи проф. Димитър Иванов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии