1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Над 650 хил. служители получават средно по 150 лв. ваучери за храна

БГ Бизнес
 

Това сочат данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България

С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават ваучери за храна от началото на годината досега, до приблизително 650 хил. души месечно, съобщават от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители и в момента средната сума, която те получават, е 150 лв. на месец, сочат данни на Асоциацията. Общо над 80% от работодателите възнамеряват да увеличат тази сума до края на годината, а над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до максимума от 200 лв., за да помогнат на своите служители да се справят с увеличаващите се цени на хранителните стоки.

В началото на 2022 г. Народното събрание, увеличи необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на служител от 80 лв. до 200 лв. чрез Закона за бюджета за 2022 г.  За да продължи тази възможност обаче, е необходимо тя да е записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023.

„Включването на сумата от 200 лв. в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане ще осигури предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хил. работещи, които използват ваучери за храна всеки месец, като така ще се запази тяхната покупателна способност в условията на растяща инфлация и цени на храните“, каза Меди Бенбугера, председател  на Асоциация на операторите на ваучери за храна в България, според когото с постепенното увеличение на сумите и навлизането на нови работодатели необходимостта от квоти ще нарасне през 2023 г. до 1,2 млрд. лв.

Ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните социални придобивки в България, като същевременно осигуряват подобрена данъчна събираемост и изсветляване на икономиката. В потвърждение на това, през 2022 г. в системата са се включили много нови работодатели, които досега не са предоставяли ваучери на своите служители. Повече от половината от фирмите, които дават ваучери, са малки и средни предприятия с под 50 заети.

В момента ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др., както и за туристически услуги. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии