1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Министър Пулев започва одит във Фонда на фондовете

БГ Бизнес
 

С над 2 млрд. лв. ще разполага ФнФ за подкрепа на бизнеса за периода 2021 – 2027 г.

Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху процедурите за конфликт на интереси и процедури, свързани с изследване на връзки с видни политически личности. Искаме посланията, които отправяме, да са максимално ясни: без политически поръчки във ФнФ, разсичаме възела на конфликт на интереси. Трябва да имаме бързи, ясни и конкретни действия, не можем да си позволим да се спекулира по тази тема. Това ще бъде основата на одита, който започва от утре. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг, на който представи работата и програмите в подкрепа на българския бизнес, изпълнявани от Фонда на фондовете.

„Преговаряме активно за един много значителен допълнителен ресурс, който ще влезне във ФнФ. Новите средства и фондове около 2 млрд. лв. да бъдат управлявани по-ефективно и целесъобразно, така че да могат да стигнат до нуждаещите се компании“, добави Пулев и допълни, че ресурсът е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП).

Програми

За капитала на ФнФ министър Пулев поясни, че идва от европейския и българския данъкоплатец по 7 европейски програми, като Фондът разполага с близо 1.2 млрд. лв., предназначени за бизнеса. По думите му най-значителен ресурс е съсредоточен в три от програмите: ОП “Иновации и конкурентоспособност“ (559 млн. лв.); ОП “Околна среда“ (266 млн. лв.); ОП „Регионално развитие“ (369 млн. лв.); има и съучастие на национално ниво. „Този ресурс трябва да стигне до най-голям набор от бенефициенти – малки и средни предприятия, стартиращи бизнеси, микро предприятия и т.н. чрез финансови посредници по две направления – дългови инструменти и дялови инвестиции“, поясни Пулев.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

По думите му дълговите инструменти доминират, като се работи с 13 различни финансови посредника, а чрез тях са разпределени 700 млн. лв. до 1831 предприятия, които са получили кредити при облекчени условия. „Общият размер на получените кредити и други дългови инструменти е 422.3 млн. лв. или 80% от общия инвестиран публичен ресурс“, каза още той.

„Нашият фокус е върху дяловите инструменти - там има по-висок дял на рискови инвестиции. Тук говорим за директна инвестиция в капитал, като 183 компании са получили финансиране по дяловите инструменти. Общият размер на това финансиране е 84.2 млн. лв. или 20% от общия инвестиран публичен ресурс. По структура тези инструменти са с по-високо рисков сегмент, като усилията и следващите ни действията са насочени именно тук“, добави министърът.

Сигнал за злоупотреби

Пулев посочи, че има заведен един сигнал в Министерство на иновациите и растежа, както и към Фонда на фондовете, за финансов посредник, като добави, че има и медийни публикации и е бил сезиран по различни канали във връзка със сегмента дяловите инструменти. „Веднага направихме среща, а днес даваме брифинг, за да съобщим, че започва одит“, каза още той.

„Като допълнение ще обследваме съществуващите и ще въведем нови ясни критерии за оценъчна методология – ясен процес, стъпил на всички международни практики, изисквания за самоучастие, приложими към основателите на компаниите, минимални изисквания относно бизнес план, съдържание на презентация, опит на екипа. В зависимост от резултата на назначения одит ще направим анализ на потенциалното връщане на двустепенна система на управление“, посочи още той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии