Какви са резултатите от проверките на БАБХ на търговците на сладолед?

БГ Бизнес

Инспекторите посочват най-честите нарушения и наложените санкции

Засилени проверки в цялата страна на предприятия, в които се извършва производство на сладолед, отчитат от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Те са извършени в периода 26 юни - 14 юли. 

Снимка: iStock

Целта на проверките е установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, което включва спазване изискванията на технологичната документация за производство на сладолед; входящ контрол на суровини и материали; използване на влаганите добавки; спазване изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; проследимост на различни партиди готов продукт и изпълнение на вътрешно мониторинговите програми.

Снимка: Ладислав Цветков

Какви са най-честите нарушения?

Инспектори извършиха общо 65 проверки, при които са издадени 7 предписания за несъответствия по материално-техническата база на обектите, неправилно етикетиране и други.

Във Варна е затворен един обект, работещ след подадено уведомление от бизнес оператора за временно преустановена дейност.

 

Установени са следните нарушения: при производството на сладолед се влагат суровини с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и храни, несъответствия в хигиенното състояние на обекта, лоша хигиена на персонала, липса на записи за проследимост. За констатираните нарушения на е връчен акт за установяване на административно нарушение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст