Как да познаем, че хлябът е качествен?

Насъщният у нас е по-хубав от вноса от Германия, каза Мариана Кукушева

 

Хубавият хляб се познава по това, че на третия ден започва да мухлясва - плесента показва, че продуктът е истински и само с  качествени съставки. В същото време вносният хляб е по-траен, защото съдържа консерванти, особено насъщният, който идва от Германия, обяви Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите пред БНТ. 

Кукушева подчерта, че българският хляб е с отлични качества, прави се от най-добрата пшеница и "всякакви спекулации от некомпетентни хора, че се ползва фуражно зърно, са просто опит за обругаване". Според нея добре е за конкуренцията и за потребителите, че в големите вериги магазини се предлагат прясно изпечени печива.

"Реколтата от зърно е добра като количество. Поради сухото и слънчево време златното зърно на България е с изключително високо протеиново съдържание. Има години, в които качеството на пшеницата пада заради валежи и влага. Тази година слънцето свърши прекрасна работа", поясни експертката. Според нея на този етап няма причини за поскъпване на хляба и цените ще останат стабилни поне до края на годината.

"България произвежда предостатъчно пшеница и изнася значителни количества. Но в момента цената на житото е много ниска, а логистиката е много скъпа и не си струва да се транспортира евтина стока с много скъп транспорт", така че няма опасност от прекомерен износ, смята Кукушева. Тя изтъкна, че мелничарите работят само с българско зърно: "Никъде не е засечена преработка на някаква друга пшеница, различна от българската".

Що се отнася до това, че маслото поскъпва и се очаква поскъпване и на печивата, тя каза, че още от средата на миналия век в сладкарството у нас маслото се замества с маргарин и аромати на масло. Не всеки маргарин е вреден, а на цената на сладкарските изделия зависи и от това  дали се използва захар или подсладител, обясни Кукушева. 

Тя посочи, че винаги по това време на годината маслото поскъпва, а през декември цените се успокояват. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст