1 USD
1.80844 BGN
Петрол
74.95 $/барел
Bitcoin
$83,391.8

Как да познаем, че хлябът е качествен?

Насъщният у нас е по-хубав от вноса от Германия, каза Мариана Кукушева

Хубавият хляб се познава по това, че на третия ден започва да мухлясва - плесента показва, че продуктът е истински и само с  качествени съставки. В същото време вносният хляб е по-траен, защото съдържа консерванти, особено насъщният, който идва от Германия, обяви Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите пред БНТ. 

Кукушева подчерта, че българският хляб е с отлични качества, прави се от най-добрата пшеница и "всякакви спекулации от некомпетентни хора, че се ползва фуражно зърно, са просто опит за обругаване". Според нея добре е за конкуренцията и за потребителите, че в големите вериги магазини се предлагат прясно изпечени печива.

"Реколтата от зърно е добра като количество. Поради сухото и слънчево време златното зърно на България е с изключително високо протеиново съдържание. Има години, в които качеството на пшеницата пада заради валежи и влага. Тази година слънцето свърши прекрасна работа", поясни експертката. Според нея на този етап няма причини за поскъпване на хляба и цените ще останат стабилни поне до края на годината.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

"България произвежда предостатъчно пшеница и изнася значителни количества. Но в момента цената на житото е много ниска, а логистиката е много скъпа и не си струва да се транспортира евтина стока с много скъп транспорт", така че няма опасност от прекомерен износ, смята Кукушева. Тя изтъкна, че мелничарите работят само с българско зърно: "Никъде не е засечена преработка на някаква друга пшеница, различна от българската".

Що се отнася до това, че маслото поскъпва и се очаква поскъпване и на печивата, тя каза, че още от средата на миналия век в сладкарството у нас маслото се замества с маргарин и аромати на масло. Не всеки маргарин е вреден, а на цената на сладкарските изделия зависи и от това  дали се използва захар или подсладител, обясни Кукушева. 

Тя посочи, че винаги по това време на годината маслото поскъпва, а през декември цените се успокояват. 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Виж всички предложения от брошурата тук