1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Икономисти: Бюджет скоро няма да има

Икономисти: Бюджет скоро няма да има

Политици искат замразяване на пенсиите и заплатите

Нов бюджет за момента няма как да бъде приет и единственият ни вариант е да се удължи още действието на стария бюджет, за да може държавата да продължи да се разплаща. Ситуацията е много странна, защото вече е време да говорим за Бюджет 2024, а ние още нямаме приет Бюджет 2023", обяви Любослав Костов, главен икономист от КНСБ в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

"Ако не бъде удължен старият бюджет, на 10 юни спират всички плащания, тоест нищо не може да се плаща. Затова временно е прието решение, което да закрепи положението, което удължава плащанията, но само до размера на приходите в бюджета", обясни старшият икономист от "Отворено общество" Георги Ангелов. 

Според Любослав Костов, освен, че бюджетът е заложник на политиците, стана ясно, че миналата седмица са се разбрали да запазят равнището на социалните разходи, заплати и пенсии, това означава замразяване на пенсии и заплати. И със сигурност ще започнат протести. 

Данъчните приходи вървят малко по-добре отколкото бяха прогнозирани, така че вероятно дефицитът ще се намали по естествен път, без да пипаме данъците, добави той.

Миналата година енергетиката реализира свръхпечалби, които те искат да задържат за себе си. Тези пари трябва да отидат в бюджета, каза още Ангелов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии