1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори обсъдиха промените в инвестиционната среда и политика

БГ Бизнес

Финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори представиха своето професионално и експертно виждане относно промените в макроикономическата среда през 2022 г., по време на 11-то издание на Investor Finance Forum.

Инвестиционната среда и политика трябва да се променят, за да спечели България. Кризата в отношенията на развития свят и Китай дава огромни възможности, но трябват усилия на административно и институционално ниво. Тази препоръка направи Камен Колчев, председател на съвета на директорите на една от групите в небанковия финансов сектор. Трябва да се приеме новата среда и да има повече отговорност, смята и Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество" – София.

Той напомни, че в България "сме патологични песимисти и смятаме, че сме в перманентна криза", но по думите му страната ни печели от енергийната криза и е вторият най-големият износител на ток в Европа. Ангелов е категоричен, че е важно България да продължи пътя към еврозоната, защото от това зависи дали ще е в центъра ѝ или периферията, като визира движението на лихвите. Икономистът се надява страната ни да постигне индустриално производство, което да изведе икономиката напред. „Планът за възстановяване и устойчивост е начин да са задвижат реформите, които затънаха в последните години, да мислим дългосрочно за инвестиции“, препоръча Ангелов. Той се надява, че „при разместването на картите някои заводи в миналото пропуснаха раздаването на картите, но сега ще успеят“.

По време на събитието бяха дискутирани теми като ESG измерване и отчитане на устойчивостта на компаниите, новите инвестиционни възможности, технологичното бъдеще на финансите и киберзаплахите, печеливши стратегии по време на криза. На форума бе представена и класация на инвестиционните фондове в България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии